2023. október 28., szombat

Cullen's Anatomy XLIII/1. Fejezet

Üdv, mindenkinek!
Ahogy a hét elején ígértem, meg is hoztam az új fejezetet. Mivel túlzottan hosszú lett volna ez a rész, emiatt ketté szedtem, és két részletben fog majd felkerülni.  Körülbelül 2,5 évet ugrunk előre az időben, Lilly nem baba már többé, hanem egy 3 éves (majdnem 4 éves) kislány, aki most kezdi az óvodát. Ez hatalmas váltás lesz mindenkinek a családban.
Nem is szaporítom a szót, jó olvasást mindenkinek! Egy hét múlva hozom a következő fejezetet!

Puszi!
Carly





"SLIPPING THROUGH MY FINGERS" 
1/2




[2017. szeptember 4.]
 
 

 
 
(Esme szemszöge)
 
 

 
-Anyu! Apu!-ébresztett fel álmomból pici lányunk izgatott kis hangja, aki egy nagyobb huppanással ugrott fel hozzánk ágyunk szélére.-Keljetek, keljetek!
-Liliomszál, még csak hajnali fél 6 van-pillantott rá telefonjának kijelzőjére szerelmem egy apró ásítás közepette, amint én is lassan felnyitottam ólomsúlyúnak érzett szemhéjaimat.-Még rengeteg időnk van elkészülni.
-Megyek az oviba, megyek az oviba!-állt neki rugózni az ágyon, ám ekkor Carlisle ülő helyzetbe pattanva szorosan magához ölelte őt, így dőlve vissza hatalmas nevetés közepette az ágyba kislányunkkal a karjaiban.-Hééé!
-Hát hogy van neked mindig ilyen sok energiád, hm?-árasztotta el puszikkal Lilly pici arcát tovább ölelgetve őt, amire kislányunk újabb hangos kacarászásban tört ki.-Alszol te egyáltalán?
-Nem-válaszolta egy széles kis mosollyal arcán, amire én és Carlisle is halkan nevetni kezdtünk.-Nekem nem kell alvás.
-Pedig az ilyen pici lányoknak sok alvásra van szükségük még, hogy nagyok és erősek legyenek-simítottam meg Lilly még mindig nevetgélő kis arcát, ahogy apukája mellől kicsit közelebb kúszott hozzám.-És anyunak és apunak is kell aludnia, hogy segíthessünk azon a sok beteg emberen a kórházban-öleltem most magamhoz én, mire ő mosolyogva fészkelte be magát a karjaim alkotta menedékbe.
-De én akkor sem vagyok álmos-pillantott rám hatalmas csillogó palaszín pillantásával, miközben én egy hosszabb vörös hajtincset hajtottam füle mögé.-Most nem.
-Drágám, szerintem nincs értelme tovább küzdenünk-sóhajtott fel szerelmem kuncogva, amint egy lassú mozdulattal kitakarózva kiült az ágyunk szélére.
-Jól van, kicsim, mit szeretnél reggelire ezen a különleges napon?-mosolyogtam kislányomra, amint az ágyból kikelve magamra kaptam köntösömet, ő pedig lehuppanva az ágyról kezdett el követni minket a konyha irányába.
-Almát-válaszolta lelkesen, miközben előre szaladva mellettünk nekiállt kihúzni egy széket a konyhapultnál.
-Óvatosan, Lilly, nehogy eldőlj a székkel-léptem mellé sietve, hogy a székre történő mászó kísérletét biztonságossá téve megtámasszam azt, amíg elhelyezkedik azon.-Ezek nincsenek úgy a földhöz rögzítve, mint a fák.
-Vannak az oviban fák?-pillantott rám lelkes csillogással szemeiben.
-Biztos vannak, drágám-simítottam meg mosolyogva hosszú, hullámos vörös tincsekkel fedett kis kobakját-, de nem szabad rájuk felmászni, csak ha van melletted egy felnőtt is, rendben?
-De anyuuu!-nézett rám kérlelően, amire én egy kisebb lemondó sóhaj közepette kezdtem el csóválni fejemet. Szinte kimeríthetetlen volt a kalandvágya, mindig állandó mozgásban volt, és ezt ki is használta arra, hogy minél több új dolgot fedezzen fel. Amióta csak stabilan állt a kis lábain, rengeteg időt töltöttünk a hátsó kert mögötti erdőrészen nem kímélve ruhát, cipőt, hogy megismerje a körülötte lévő hatalmas világ minden csodáját a legapróbb pillangótól a leghatalmasabb fenyőkig, hogy tudja, milyen tapintata van a mohának és milyen a durva fakéregnek. Azt szerettem volna, ha megtapasztalja a világot teljes valójában.
-Ha anyu azt mondja, nem szabad, az úgy is van-nyomott apró puszit kislányunk homlokára Carlisle, ahogy mellém sétált a konyhasziget másik oldalára.-Majd ovi után elmegyünk együtt sétálni az erdőbe, és ott annyi fára mászhatsz fel, amennyire csak szeretnél. Megbeszéltük?
-Meg-biccentett széles mosollyal az arcán, amint izgatottan kezdte el lóbálni lábait a szék szélén ülve.
-Jól van, kicsim, itt a finom reggeli-tettem elé az általa kért almaszeleteket egy kis joghurt és granola kíséretében, miközben nekiálltam még több alma szeletelésének egy hasonló tál elkészítéséhez.-Szívem, neked is jó lesz ez, igaz?
-Természetesen-hullajtott apró csókot arcomra, amint elővéve még egy tányért néhány kanál natúr joghurtot kanalazott saját magának is.
-Elvihetem Dokit az oviba?-pillantott ránk lelkes kíváncsisággal pillantásában Lilly, amint észrevette a fekhelyétől lassan a konyha felé sétáló cicánkat.
-A plüss Doki cicádat igen-válaszolta szerelmem halkan felkuncogva-, de nem hiszem, hogy Doki élvezné a hatalmas nyüzsgést az óvodában.
-Tudod, Doki idős cica már-folytattam gondolatmenetét-, és az idős cicák már sokkal többet pihennek, mint a fiatalok. Neki sokkal jobb, ha itthon alszik napközben, akármennyire is szeret téged.
-Én is szeretem őt-mosolyogta pici lányunk, amint lassan falatozni kezdett az elé tett tápláló reggeliből.-Ő a legjobb cica az egééész világon.
-Itthon fog várni, mikor hazajössz-simítottam meg mosolygós kis arcát két falat reggeli közt, amint én is nekiálltam a saját tányéromban lévő granolás-gyümölcsös mix elfogyasztásának.
-Készítek kávét. Te is kérsz, Es?-simította ujjait derekamra szerelmem elsétálva mögöttem, amint a nem messze lévő kávéfőzőhöz lépett.
-Megköszönném-mosolyogtam utána, majd visszafordulva tányéromhoz ismét egy újabb falat reggelit emeltem ajkaimhoz.
-Te mit kérsz inni, prücsök?-pillantott ekkor Lilly-re is kérdőn Carlisle.-Gyümölcslé? Tej? Kakaó?
-Tej, tej, tej-válaszolta lelkesen apukájára pillantva, mire nem bírtam megállni, hogy elmosolyodjak csillogó kis pillantása láttán.
-Minden reggel tej-mosolyogtam halk kuncogás közepette, miközben szerelmem egy pohár tejet töltött ki kislányunk számára.-Lilly, drágám, ha befejezted a reggelit-fordultam hozzá ismét, amint az ő arcára egy elégedett mosoly húzódott reggelije nyomán-, megetetjük együtt Dokit is, jó? Hogy ő is jót reggelizhessen.
-Jó, anyu!-válaszolta mosolyogva, amint Carlisle ismét mellénk érve Lilly elé helyezte az általa kért innivalót.
-Sőt, elég nagylány vagy már, szerintem egyedül is menne-tette hozzá szerelmem, majd miután kezembe adta az én kávésbögrémet ő is nekiállt megiszogatni saját kávéját.-Tudod, hol tartjuk Doki száraz tápját?
-Igen-biccentett nagyot az előbbi tejbe kortyolás miatt tejbajusszos mosollyal arcán, amire ismét nem bírtam megállni, hogy felnevessek.
-Tiszta maszat vagy, várj!-kuncogtam tovább, amint egy szalvétát magamhoz véve, letöröltem a maradék tejet mosolyának vonaláról.
-Akkor mindjárt odaadom a kis adagoló poharat hozzá-folytatta szerelmem még egy korty kávét követően, majd bögréjét a konyhaszigetre helyezve indult el a mérőedénykét tartalmazó szekrény irányába.-Tegyél bele annyi tápot, hogy a pohár félig teli legyen, és öntsd bele Doki tálkájába. Meg tudod csinálni?-pillantott rá komolysággal pillantásába, amire Lilly azonnal lelkes bólogatásba kezdett.
-Meg-válaszolta magabiztosan amint a széktől elrugaszkodva lábaira huppant, majd sietős léptekkel indult el apukája felé a nála lévő mérőedényért.
A szívem egy pillanatra kihagyott, a lélegzetem pedig elakadt, mikor a szék megbillent hirtelen kis mozdulata nyomán. Ezt Carlisle azonnal észre is vett rajtam, így miután Lilly a kamra irányába futott, mögém lépve lágyan karolta át derekamat így nyomva apró csókot arcomra, miközben én megnyugvást keresve simultam bele biztonságot adó ölelésébe.
-Megint aggódsz-pihentette meg állát vállamon, amire az én arcomra ismét egy apró mosoly húzódott.-Nem lesz baja…
-Tudom-biccentettem aprót próbálva meggyőzni magamat.-Nem akarom őt visszafogni, és nem akarom, hogy burokban nőjön fel, de...néha még mindig eszembe jut a baleset-sóhajtottam aprót az emlékek hatására.-Aznap rettegtem, hogy valamelyikőtöket vagy mindkettőtöket elveszíthetlek, és mikor valami hajmeresztő dolgot csinál, nagyon nehéz visszafognom magam, hogy...ne korlátozzam-folytattam komolyan.-Rossz anyának érzem magam emiatt.
-Nem vagy rossz anya-kulcsolta össze ujjait hasam előtt.-Nagyon jó anya vagy, csak aggódsz érte, mert szereted. De lassan meg kell barátkozz a gondolattal, hogy össze fog szedni nem is egy horzsolást az elkövetkezendő időszakban.
-Próbálok-kuncogtam fel halkan, amint ajkai nyakamra vándorolva lágy csókokkal kezdték el beborítani azt.-Én is mindig teli voltam horzsolással gyerekkoromban, és nem lett semmi bajom. Valószínűleg neki sem lesz.
-Ahogy mondod-sóhajtott aprót, miközben nyakam ívén felfelé haladva csókjaival arcom vonaláig húzódott.-Hmmm...mit is mondtál nekem a kávé előtt? Megköszönnéd a kávét?
-Carlisle, Lilly mindjárt visszajön-nevettem fel halkan, amint megfordultam, majd a konyhapultnak támaszkova lágyan átkaroltam nyakánál.-És bár igen szívesen élvezném a társaságodat most is, de...inkább tartogassuk ezt estére, rendben?
-Hogy bírom én ki estig?-sóhajtott aprót kezeit csípőmre simítva, amire én ismét alig hallhatóan kuncogni kezdtem.
-A kapcsolatunk elején három hónapig vártál rám-pihentettem ujjaimat mellkasára.-Egyetlen nap nem jelenthet kihívást a számodra.
-Pedig arra gondoltam, vehetnénk egy...forró zuhanyt-hajolt nyakamhoz ismét néhány apró csókra, amire éreztem, hogy a lélegzetem egy pillanatra ismét elakad, ám ezúttal nem az ijedtségtől. Jól tudtam, hogyha így folytatja, nem sokáig kell már győzködnie.
-Carlisle Cullen, viselkedj!-állítottam le végül visszarántva magam a valóságba, amint mellkasán lévő kezeimmel finoman eltoltam őt magamtól.-Tudod, hogy most...nem használok semmit, hogy visszaálljon a ciklusom, mielőtt ismét nekiállnánk próbálkozni-pillantottam rá komolyan.-Ha csak nem szeretnénk véletlenül ismét hamarabb babát a tervezettnél, muszáj gondolkodnunk és...felelősségteljesnek lennünk.
-És mennyi idő még, amíg...felelősségteljesnek kell lennünk?-simította végig ujjait hajamban, amire ismét elmosolyodtam.
-Néhány hét...esetleg egy hónap-válaszoltam.-Addison azt mondta, ajánlott néhány hónapot várni az implantátum kivétele után, hogy a szervezetem visszaálljon a normál hormonszintekre. Ez egészségesebb és kiegyensúlyozottabb terhességet is jelent majd.
-Egyre nehezebb a várakozás-sóhajtott aprót kezeimet kezeibe véve.-Már nagyon várom, hogy megint szülők legyünk.
-Én is-mosolyodtam el ismét.-Viszont...még szeretném, ha Lilly-vel is beszélnénk, mielőtt belevágunk-folytattam komolyan.- Szeretném tudni, mit gondol arról, ha lenne egy kistestvére.
-Ahogy jónak látod, szívem-hullajtott apró csókot ajkaimra.-Lilly okos nagylány már. Szerintem, ha elmagyarázzuk neki, mivel jár mindez, meg fogja érteni, és még lehet várni is fogja a legújabb családtagunk érkezését.
-Meghoztam!-hallottuk meg ekkor kislányunk mosolygós hangját, ahogy sietős léptekkel visszatért hozzánk a konyhába kezében doki reggelijével.-Gyere, Doki, itt a reggelid!-hívta oda cicánkat tálkájához, aki a rázkódó tápszemek hallatán azonnal hozzá sietett.
-Nagyon ügyes vagy, kicsim!-húzódott apró mosoly arcomra lelkesedése láttán, ahogy a tálkába öntve a száraz eledelt csillogó pillantással kezdte figyelni a falatozgató Dokit.-És tudod, amiért ilyen ügyes voltál, előléptetlek Doki étel felelősévé-sétáltam hozzá, majd ujjaimat vállacskáira helyezve biztatóan megsimítottam azokat.-Mostantól minden nap te eteted majd Dokit. Készen állsz rá?
-Naná-csillantak fel szemei lelkesen, amint karjaimba kapva indultam el vele vissza a konyhapult irányába.-Én leszek a legjobb cicagazdi az egész világon.
-Már most is az vagy-nyomtam puszit arcára, amire ő halkan kacarászni kezdett-Na, szaladj a fürdőszobába.-állítottam ismét lábaira-, mindjárt megyek én is, és fogat mosunk meg megfürdünk, jó?
-Jó, anyu!-iramodott meg, majd pár pillanattal később már el is tűnt a lépcső tetején tovább szaladva az emeleti fürdőszoba irányába.
 
 

 
 
(Carlisle szemszöge)
 
 
 
 

-Na, nagylány-léptem az ágya szélén ücsörgő kislányomhoz cipőivel a kezemben-, vedd fel a cipőidet, aztán...mit szólnál, ha most teljesen egyedül kötnéd be a cipőfűződet. Sokat gyakoroltad már.
-Megpróbálom-mosolyogta lelkesen, majd miután kezébe adtam fűzős tornacipőit, sietve állt neki felhúzni azokat lábaira.-Apu, utána indulunk?
-Anya még zuhanyzik, de ha ő elkészült, már mehetünk is-válaszoltam, amint előtte guggolva figyeltem, ahogy cipőfűzőit ujjacskái közé veszi.-Emlékszel, hogy csináltuk?
-Igen-biccentett aprót.-Csinálok egy x-et-mosolyogta keresztezve a két fűzőszálat-, utána az egyiket át átbujtatom a másik alatt, és meghúzom-folytatta az általa elmondottakkal.-Aztán megcsinálom ugyan ezt még egyszer, de most nem húzom meg.
-Nagyon ügyes vagy-mosolyogtam rá biztatóan, miközben újból keresztezte egymással a cipőfűző két szárát.-És most mi jön?
-Nyuszifüleket csinálok-válaszolta magabiztosan ismét kezeibe véve a két szálat, majd átbújtatva azokat a meghagyott kis hurkon át megformázta a masni két szárát-, és meghúzom.
Készen is vagy-nyújtottam oda kezemet kézfogásra, amit ő kacagva el is fogadott.-Lilly Grace Cullen, egyes egyedül bekötötted a cipődet. Gratulálok!
-Köszi, apu!-húzódott arcocskájára széles mosoly, miközben büszkén kezdte el lóbálni bekötött cipős lábacskáját.
-Most ugyanilyen ügyesen csináld meg a másikat is, és akkor már csak a kabát hiányzik az induláshoz-simítottam meg arcocskáját felegyenesedve mellőle.-Feltéve, hogy összepakoltad a táskádat.
-Már tegnap este összepakoltam-válaszolta mosolyogva tovább ügyködve másik cipőjén.
-Nekem itt már nincs is dolgom-jegyeztem meg kuncogva, miközben ő tovább koncentrálva feladatára le se vette tekintetét befűzendő cipőfűzőjéről. Ahogy egyre nagyobb lett, egyre inkább hasonlított Esme-re. Láttam őt a mosolyában, az arcának apró kis mimikáiban, nem is beszélve arról a bizonyos csillogásról a pillantásában, ami szerelmem szemeiben is felcsillant minden alkalommal, mikor erősen koncentrált egy-egy kihívás során. A hasonlóság tagadhatatlan volt mind külsőre, mind belsőre.-Tudod...nagyon hasonlítasz anyukádra-ültem mellé az ágyára, miközben ő befejezte másik cipőjének befűzését is.
-Tudom-pillantott fel rám mosolyogva.-Egyforma a hajunk és a szemünk.
-Igen, ez igaz-nevettem fel halkan.-De nem csak ebben-folytattam ujjaimat vállára simítva.-Anyukád egy nagyon okos nő. Minden nap lenyűgöz, mennyire-mosolyodtam el ismét.-Emellett pedig még hatalmas szíve is van, és...komolyan nem tudom, mivel érdemeltem őt ki-kuncogtam fel ismét.-Csak szeretném, ha tudnád, mennyire nagyon büszke vagyok arra, hogy a kislányom vagy.
-Szeretlek, apu!-ölelt át mosolyogva, amire én is magamhoz öleltem őt.
-Én is szeretlek, Liliomszál!-nyomtam apró puszit kobakjára tovább ölelve őt. Még mindig alig hittem el, hogy lassan már négy éves lesz, hiszen...még csak nemrég született. Ma pedig óvodába megy, és ez szinte felfoghatatlan volt a számomra.-Na gyere, készítsünk még valamit ebédre, amit elvihetsz az oviba. Addigra anya is elkészül.
-Kaphatok mogyoróvajas-banános szendvicset?-pillantott rám lelkesen, ahogy elindultunk az emeletről lefelé vezető lépcső irányába.-Az az egyik kedvencem.
-Egy mogyoróvajas-banános szendvics rendel-simítottam meg kuncogva karamellszín tincsekkel borított buksiját, amire ő is ismét elmosolyodott.
-Csinálhatom én?-pillantott rám ismét a lépcsőn lefele menet.-Anyu mutatta, hogy kell.
-Inkább csináljuk együtt, jó, tücsök?-emeltem rá tekintetemet némi gondolkodást követően.-Nem szívesen adnék egy kenyérvágó kést az kezedbe, lehet el se bírnád.
-De elbírom-válaszolt vissza, amint a lépcsőn leérve a konyha felé iramodott.-Te mondtad, hogy olyan vagyok mint anyu, és ő is tud kenyeret vágni.
-De anyu harminc éves, te pedig három-válaszoltam komolysággal a hangomban, amint a konyhasziget előtt utolérve őt karjaimba kaptam.
-Már majdnem négy vagyok-vette vissza a szót tovább győzködve, amint leültettem őt a konyhasziget mellett álló kissé magasabb bárszékek egyikére.
-A lényegen nem változtat, hogy egy kést, ami majdnem akkora mint az alkarod, nem adok a kezedbe-nyomtam apró puszit feje búbjára, mire ő picit morcosan kezdte el lóbálni lábait a szék pereméről.-Anyukád a fejemet venné, ha bármi bajod esne miattam. Majd ha picit idősebb leszel, vághatod egyedül a kenyeret.
-De mennyivel idősebb?-pillantott rám türelmetlenséggel a hangjában, amint a konyhapulthoz léptem a szükséges hozzávalókért.
-Legalább dupla annyi, mint amennyi most vagy-helyeztem le az ebédhez szükséges összetevőket a konyhaszigetre, miközben kislányom mellé helyezkedtem az egyik szomszédos széken.-Lilly, te egy okos kislány vagy...okosabb, mint sok korod béli gyerek-váltottam komolyabb hangnemre.- Így szerintem megérted, ha azt mondom, hogy...megsérülhetsz, ha megcsúszik a kezed benne azzal a hatalmas késsel, ahogy azt is, hogy...én és anyu azért mondunk nemet neked néha, hogy ne eshessen bajod. Érted, mit akarok mondani?
-Azt hiszem-biccentett aprót elgondolkodóan maga elé pillantva.
-Akkor? Csinálunk együtt egy mogyoróvajas-banános szendvicset?-pillantottam rá engesztelően egy apró mosollyal arcomon, mire végül pár pillanattal később az ő arcára is ismét mosoly húzódott.
-Igen-mosolyogta lelkesen, mire én a székről felállva indultam neki ismét a szükséges eszközök összeszedéséhez.
-Gyere, ülj az ölembe!-mosolyogtam újból helyet foglalva mellette, miközben magam elé tettem a szeleteléshez nélkülözhetetlen vágódeszkát.-Majd tedd a kezed az én kézfejemre, és együtt felszeleteljük a kenyeret.
-De jó!-mosolyogta sietve átmászva az szomszédos székből hozzám.-Mintha én csinálnám, de mégse.
-Valahogy úgy-kuncogtam kezembe véve a kenyérvágó kést, miközben ő kényelembe helyezve magát ölemben izgatottan tette rá kezecskéit az én kezeimre.-Vágunk akkor két szelet kenyeret…
 

 
 
 
(Esme szemszöge)
 
 
 

 
-Jól van, Lilly-sóhajtottam apró mosollyal arcomon, amint az óvoda bejárata előtt guggolva megigazítottam kislányomon bézsszínű kis őszi kabátját-, itt vagyunk.
-Anyu, könnyes a szemed-pillantott rám vissza kissé értetlenül állva könnyeim láttán, amire egy pillanatra lesütöttem mosoly keretezte pillantásomat.
-Csak a boldogságtól, drágám-simítottam meg arcocskáját meghatottan, amint ismét rá pillantottam.-Nagyon vigyázz magadra, jó? És fogadj szót az óvónéninek.
-Úgy lesz, anyu!-mosolyogta átkarolva nyakamat, mire én is magamhoz vontam őt egy apró ölelésre. El sem hittem, hogy itt vagyunk. Hiszen…nem is volt olyan rég, mikor először megpillantottam őt az ultrahang kijelzőjén. Akkora volt csak, mint egy borsószem, most pedig itt áll előttem széles mosollyal az arcán, csillogó szemekkel és még mindig alig hiszem el, hogy elrepült közel négy év pillanatok alatt a fejünk felett. Az én kis borsókám nagylány lett.
-Csak ügyesen, Liliomszál-guggolt mellénk Carlisle is megsimítva Lilly vállacskáját.-Érezd jól magad!
-Úgy lesz, apu!-ölelte meg őt is, mire láttam, ahogy Carlisle szemeiben is egy-egy meghatott könnycsepp szökik.-Majd mindent elmesélek, mikor hazamegyünk.
-Már alig várjuk-mosolyogtam még mindig könnyeimmel küzdve.-Akkor...induljunk-sóhajtottam aprót felegyenesedve mellőle, miközben kezemet kezéért nyújtottam.-Gyere, nagylány! Vár az óvoda.
-Menjünk!-fogta meg kezemet lelkesen ugrálva, majd mindhárman lassan elindultunk az óvoda épületének bejárata felé.
Ahogy végigsétáltunk az épület folyosóján éreztem, amint a torkom lassan összeszorul az elválás pillanatának közeledtével, hiszen amióta csak Lilly megszületett, a mindennapi életünk szinte minden percében mellettünk volt, és...most ovis lesz. Szürreális volt kimondjam még magamban is, pedig már hosszú hónapok óta készítettem fel magam erre a pillanatra. De erre nem lehet felkészülni.
-Jó reggelt!-köszönt ránk egy mosolygós hölgy a a terem ajtajához elérve.-Önök minden bizonnyal Cullenék.
-Igen, mi lennénk-mosolyodott el szerelmem karját kézfogásra emelve.-Dr. Carlisle Cullen.
-Dr. Esme Anne Cullen-nyújtottam oda én is kezemet.-Mi vagyunk Lilly szülei.
-Én pedig Ashley Morris, ennek a csoportnak az óvónője-mutatkozott be ő is mosolyogva.-Gondoltam, hogy maguk lesznek azok, mivel Lilly az egyetlen új kisgyerek ebben a csoportban, és eddig mi nem találkoztunk. Örülök, hogy megismerhetem magukat.
-Mi is örülünk-húzódott arcomra apró mosoly.
-Te pedig minden bizonnyal Lilly vagy-guggolt le kislányunkhoz, akinek még mindig nem tudtam elengedni a kezét.-Mondasz magadról néhány mondatot, Lilly?
-Igen-válaszolta lelkes mosollyal az arcán .-A nevem Lilly Grace Cullen. A szülinapom december 1-jén van, és nemsokára négy éves leszek. Imádom az állatokat, van is egy cicám, akit Dokinak hívnak, de sajnos nem hozhattam el magammal.
-Hát nagyon örülök, hogy megismerhetlek, Lilly Grace Cullen-rázott vele is kezet, amire Lilly halkan kacarászni kezdett.-Remélem, jól fogod érezni magad nálunk.
-Már alig várja-jegyeztem meg mosolyogva, ám némiképp elcsukló hangon. Nem tudtam, meddig bírom még összetartani magamat.
-Ha bármi kérdésük van, keressenek majd bátran-fordult hozzánk Ashley ismét.-Biztosíthatom Önöket arról, hogy Lilly a lehető legjobb oktatásban fog részesülni nálunk-folytatta komolyan.- Rengeteg készségfejlesztő foglalkozást tartunk, rendszeresen eljárunk a csoportokkal kirándulni az állatkertbe, múzeumokba, ahol az ő fejlettségüknek megfelelő programokon vehet részt, és közben rengeteg élménnyel gazdagodhat. Lilly jó helyen lesz nálunk.
-Ezt remekül hangzik-válaszolta Carlisle megsimítva a vállamat, ám hallottam amint az ő hangja is egy pillanatra megremeg mondata végén.
-Látom, kicsit nehezen megy az elválás-mosolyodott el Ashley kettőnkre pillantva.-Lilly az első gyermekük?
-Ennyire látszik?-kuncogtam fel fülem mögé simítva egy hajtincset, miközben másik kezemmel továbbra is Lilly kezecskéjét fogtam.
-Ez minden új szülőnek nehéz-pillantott ránk nyugodtsággal hangjában.-Ez az első mérföldkő a függetlenedés felé, és ez egyszerre csodálatos és rémisztő. De ezért vagyunk itt mi-folytatta mosolyogva.-Biztonságos környezetet biztosítunk ehhez a változáshoz mind a gyerekeknek, mind a szüleiknek.
-Köszönjük, hogy megért minket-mosolyodott el Carlisle is.-Tényleg nagyon nehéz mindez, hiszen még...nem csináltunk ilyet.
-Semmi gond-legyintett aprót.-Viszont most elvinném Lilly-t, ha nem bánják-pillantott ránk ismét.-Ideje bemutatnom őt a többi gyereknek a csoportban, hogy aztán elkezdhessük a napot.
-Persze csak...nyugodtan-vettem erőt magamon, majd néhány óráknak tűnő másodpercet követően nagy nehezen elengedtem pici lányunk eddig ujjaim közt lévő kis kezét.-Szia, kincsem, érezd jól magad!
-Szia, anyu! Szia, apu!-integetett vissza még mosolyogva Lilly, miközben Ashley kezét fogva sietve indultak el a nem messze lévő ajtó irányába, majd belépve azon mindketten eltűntek annak másik oldalán. Csak ketten maradtunk.
-Gyere, szívem, induljunk!-kulcsolta össze ujjainkat szerelmem.-Nehogy elkéssünk a munkából…
 
 

 
 
(Lilly szemszöge)
 
 


 
-Gyerekek, egy kis figyelmet kérek!-szólalt meg Ashley néni mellettem.-Szeretném bemutatni nektek Lilly-t!-mutatott rám.- Mostantól ő is hozzánk jár majd, fogadjátok őt nagy szeretettel! Segítsetek neki beilleszkedni, mutassátok meg, mi hol található. Persze, hozzám is nyugodtan fordulhatsz, Lilly, kérdezz csak bátran-nézett rám újra mosolyogva, amitől én is mosolyogni kezdtem.-Nos, mondanál magadról pár szót a csoportnak is, mielőtt játszani mész? Úgy, ahogy nekem is odakinn.
-Sziasztok!-integettem, amire mindenki rám nézett.-A nevem Lilly Grace Cullen. A szülinapom december 1-jén van, és nemsokára négy éves leszek. Szeretem az állatokat, van is egy cicám, akit Dokinak hívnak. Van egy házunk az erdőben, ami nagyon jó, mert...sokat sétálhatok a szabadban. És imádok fára mászni is-meséltem.- Remélem, hogy sokan barátok leszünk.
-Köszönjük, Lilly!-mosolyogta Ashley néni.-Nyugodtan nézz körbe, és ismerkedj bátran. Biztos hamar beilleszkedsz majd közénk. Én addig felakasztom a táskádat és a kabátodat a helyére, jó?
-Köszönöm!-mosolyogtam, majd elindultam a többiek felé. Olyan sokan voltak, nem is tudtam kihez menjek oda. Mindenki kedvesnek tűnt.-Sziasztok!-álltam meg egy együtt játszó lány és fiú előtt.-Jöhetek játszani?
-Menj innen, mert betegek leszünk, pöttyös arcú-nevetett a fiú, mire én értetlenül álltam tovább előttük.
-De én...nem vagyok beteg-néztem rájuk újból. Nem értettem.
-Tiszta pötty vagy, ez biztos nem normális-folytatta a lány is.-Menj máshova, sárgarépa!
-De ezek csak szeplők-simogattam meg az arcomat.-Nem lesz tőlem semmi bajotok.
-Menj már!-szólt rám a lány ismét, , mire szomorúan indultam el az ellenkező irányba. Én nem csináltam semmit. Kedves voltam velük. Anyu mindig azt mondta, hogy legyek kedves másokkal, és ők is kedvesek lesznek velem. De akkor miért bántanak? Tényleg baj van velem? De úgy nézek ki, mint anyu. Vajon őt is bántják?
-Jól belenyúltál-hallottam meg egy hangot nem messze tőlem, amire azonnal annak irányába néztem. Egy fiú ült ott egyedül.-Én szívesen játszanék veled.
-Tényleg?-ültem mellé mosolyogva. Kedvesnek tűnt. Mosolygott és ő neki is szeplői voltak, mint nekem.
-Igen-válaszolta még mindig mosolyogva.-A nevem Jake-nyújtotta felém kezét.-Jacob Canterbury.
-Én Lilly vagyok-fogtam vele kezet én is.-Hogy...hogy értetted azt, hogy „jól belenyúltál”?-néztem rá kíváncsian.
-Az a fiú Chester, és engem is folyton bánt-válaszolta Jake.-A lány pedig Victoria, az ikertesója és...Ő sem más.
-És...téged miért bántanak?-kérdeztem ismét kíváncsian.
-Én is szeplős vagyok-mutatott az arcára.-És mert a kedvenc állatom a kacsacsőrű emlős. Szerintük nincs is ilyen és csak kitaláltam.
-Én tudom, hogy nem csak kitaláltad-mosolyogtam rá újra.-Rengeteg állatos könyvem van, anyukámmal és apukámmal minden este együtt szoktuk olvasni valamelyiket-folytattam.-  Többször is hallottam már a kacsacsőrű emlősről.
-Azta, te vagy az első aki hisz nekem-nézett rám csodálkozva.-Nekem anyukám a Burke Múzeumban dolgozik. Mielőtt megszülettem sokfelé utazott, és dinókat ásott ki a földből. Mindig sok érdekes állatról mesélt nekem.
-A kacsacsőrű emlős tényleg érdekes-bólintottam.-Tojást rak, de az anyuka tejjel eteti a kicsinyeit.
-És csőre van, de szőr borítja-mosolyogta nevetve, mire én is nevetni kezdtem.-Neked mi a kedvenc állatod?
-Én imádom a rókákat-válaszoltam.-Olyan színű a szőrük, mint a hajam-mutattam rá a hajamra-, és nagyon okosak. Láttam is már igazi rókát nem messze a házunktól.
-A rókák nagyon szépek is, és biztosan nagyon puhák-folytatta Jake mosolyogva.-Lenne kedved rajzolni valamit együtt? Rajzolhatnánk egy rókát és egy kacsacsőrű emlőst.
-Az nagyon jó lenne-lelkesedtem én is mosolyogva, mire mind a ketten sietve elindultunk a szoba másik sarkában álló asztal felé.
 
 
 

 
(Esme szemszöge)
 
 
 

 
-Szia, Esme!-hallottam meg magam mögött Addison hangját, amint egyik kisbetegünk kartonját a nővérpultnál lévő kórlaptartóba helyeztem.-Na, hogy viseled?
-Borzasztóan-kuncogtam fel némi szomorúsággal hangomban kérdése hallatán.-Olyan furcsa, hogy nincs itt velem. És annyira hiányzik.
-Drága, ez az élet rendje-simította meg a vállamat biztatóan.-A gyerekek felnőnek, önállósodnak.
-De ő még olyan kicsi-vettem vissza a szót.-Csak három éves.
-Már három éves, inkább-hangsúlyozta ki a 'már' szócskát.-Gondolj bele, most csomó új inger éri majd-pillatott rám lelkesítően.- Barátokat szerez, játszik a kortársaival...most tapasztalja meg, milyen is valójában a világ. Lehet nem mindenki kedveli majd, de ő se kedvel majd mindenkit. Ilyen az élet, és ettől nem tudod, de nem is kell megóvnod.
-Tudom-sóhajtottam aprót, miközben mindketten elindultunk a kórtermek irányába.-És nem is akarom megfosztani ezektől az élményektől, csak annyira hozzám nőtt az elmúlt három évben, hogy még meg kell szokjam, hogy...nincs itt velem.
-Majd ha látod, milyen jól érezte magát, neked is könnyebb lesz-mosolyogta, amint tovább sétáltunk.-Egyébként...hogy álltok a babaprojektel?-pillantott rám ismét kíváncsian.-Próbálkoztok már?
-Még nem-válaszoltam mosolyogva.-Adok még pár hetet a szervezetemnek. Már volt ugyan két szabályos ciklusom mióta kivettük a Nexplanont-tettem hozzá-, de biztosra akarok menni.
-Vitaminokat szeded?-folytatta némi komolysággal a hangjában.
-Már három hete-válaszoltam.-Most semmit nem bízok a véletlenre, ha már múltkor elég spontánra sikeredett a dolog.
-Emlékszem, elsőnek én se gondoltam volna, hogy terhes vagy-pillantott rám ismét.-Volt mégis egy kis hang a fejemben, hogy kérjek HCG vizsgálatot, csak a biztonság kedvéért. Viszont őszintén nem hittem, hogy bármit is mutatni fog.
-Hát igen, Lilly meglepetés volt-mosolyogtam halkan felkuncogva.-De egyetlen pillanatát sem bántam meg. Csodás kislányom van.
-Tényleg, beszéltetek már vele arról, hogy lesz majd egy kistesója?-pillantott rám kíváncsian.
-Még nem-válaszoltam egy hajtincset fülem mögé hajtva.-Nem igazán tudjuk, hogyan álljunk neki. Biztosan lesz majd egy csomó kérdése, és...szeretnénk neki a lehető legőszintébben, de korának megfelelően válaszolni.
-Lilly okos lány-vette vissza a szót Addison.-Egyszerűen üljetek le vele, és mondjátok el neki, amit szerintetek tudnia kell. Hagyjátok, hogy kérdezzen, és válaszoljatok neki úgy, hogy az számára is érthető és logikus legyen. Nem kellenek olyan mesék, hogy a gólya hozza a kisbabát, és hasonlók...Csak a lényeget.
-Igazad van-bólintottam egyet értően.-Majd még beszélek Carlisle-lal, és...utána leülünk vele.
-Jobb előbb túlesni rajta, így ő is fel tud készülni az új családtag eljövetelére-tette hozzá komolysággal hangjában.-Aztán pedig mindent bele-kacsintott, amire nem tudtam megállni, hogy szemeimet forgatva fel ne nevessek.-Hozzatok össze még egy ilyen csodás kis Cullen babát.
-Hát...mindenképp igyekezni fogunk-kuncogtam fel ismét.-De nem szeretnénk nagyon rágörcsölni.
-Nem is szabad-vette vissza a szót Addison.-Az alkotás folyamatát élvezi kell-kuncogott fel ismét, amire egy halk sóhaj mellett nevettem fel én is.-De komolyra fordítva a szót, az semmiképp sem tesz jót, ha görcsösen akarjátok-folytatta.-És akkor sem szabad elkeseredni, ha elsőre nem sikerül.
-Bevallom, emiatt izgulok is egy kicsit-jegyeztem meg utolsó mondata hallatán.-Még sosem voltunk úgy együtt, hogy...direkt babát szeretnénk. Nem tudom, nem kell-e valamit máshogy csinálnom, vagy...csinálnunk.
-Mint szülész-nőgyógyász, számos módszert javasolhatnék az ovuláció jelzésére-állt neki ismét-, de...mint barátod, azt mondom, semmit ne csinálj másképp. Kiöli az egészből a romantikát, én már csak tudom-sóhajtott aprót.-Amikor gyereket akartunk Derekkel, mindenféle módszerrel követtük az eseményeket, a hőmérőzéstől kezdve a naptármódszeren át az ovulációt előrejelző tesztekig, de ez stresszelt is minket és bevallom...magát a szexet is monotonná tette.
-Akkor csak...hagyjuk, hogy majd megtörténjen?-túrtam hajamba még mindig némi tanácstalansággal hangomban, amire Addison egy egyértelmű bólintással válaszolt.
-Ahogy mondod-mosolyogta.-Fiatalok vagytok, nem hiszem, hogy aggódnotok kéne. Lilly is milyen könnyen összejött.
-Igaz-kuncogtam fel ismét.-Nos, mi lesz a mai program?-emeltem pillantásomat kíváncsian a gyereksebészet folyosójának falán lógó táblára.-A mindenit, ma igazi ritkaságok kerültek a táblára…
-Úgy gondoltam, ideje megpörgetni a képzésedet, mielőtt jönne a baba-pillantott rám ő is izgatottan.-Olyan esetekhez fogsz ma asszisztálni, amik azért nem minden nap sétálnak be az ajtón, ám annál fontosabb, hogy helyesen lásd el őket. Készen állsz?
-De még mennyire-válaszoltam lelkesen, mire mind a ketten sietve indultunk el, a műtétre váró betegeink kórtermei felé.
 
 

 

(Carlisle szemszöge)
 
 


 
-Áh, megvan a perforáció-válaszoltam lelkesen, amint ujjamat átvezetve a nyíláson biztosítottam a késszúrás okozta sérülést a gyomron.-George, picit arrébb tennéd a kampót, hogy jobban rálássak a sérülésre?
-Igen is, Dr. Cullen-válaszolta odébb mozdítva a lapocot.-Így jó lesz?
-Tökéletes-biccentettem, amint visszairányítottam figyelmemet a műtéti területre.-Szép szabályos sebszélek vannak, szerencsére nem lesz szükség rezekcióra-állapítottam meg.-Kérnék egy kis szívást.
-Azonnal-vette másik kezébe George a szívót, majd pillanatok alatt feltisztította számomra műtéti területet.
-Köszönöm!-pillantottam rá hálásan.-Dalia, magától pedig seromucosalis varrathoz kérnék 0-s PDS II fonalat.
-Parancsoljon-nyújtotta felém a tűfogóba fogott varróanyagot, amire válaszul  maszkom mögött mosolyogva köszöntem meg munkáját.-Hogy vannak mostanában, Dr. Cullen?
-Jól, köszönjük!-mosolyodtam el ismét.-Lilly ma kezdte az ovit, ami...mindkettőnknek kicsit nehéz-sóhajtottam aprót, amint nekiálltam az első öltésnek.-Még mindig alig hiszem el, hogy hamarosan már négy éves.
-Nagyon gyorsan felnőnek-kuncogott fel Dalia is.-Az én fiaim is úgy nőttek, mint a gomba. Egyik pillanatban még totyogók voltak, a másikban pedig már a gimnáziumot kezdték.
-Túl gyorsan is-sóhajtottam ismét.-Törlést kérek, Dr. O'Malley!
-Most nyílik ki Lilly előtt a világ, ez jó dolog-folytatta bátorítóan Dalia, miközben a George által megtisztított területre egy újabb varratot helyeztem be.-Szülőként meg kell tanuljuk elengedni őket, hiszen később sem lehetünk mindig mellettük. Ez az első gyereknél a legnehezebb, utána már rutinossá válik az ember.
-Ezt azért jó hallani-nevettem fel halkan ismét.-Tényleg, George, nem is gratuláltam még az eljegyzéshez-fordultam hozzá, mikor ráeszméltem feledékenységemre.-Esme mesélte, hogy megkérted Izzie kezét. Mikorra tervezitek az esküvőt?
-Köszönjük!-mosolyodott el maszkja mögött büszkén.-Izzie nyári esküvőt szeretne, de a hónap még nincs meg. Attól függ, mikorra lesz szabad időpont a Chihuly Gardenben.
-Modern helyszín-jegyeztem meg egy újabb öltés közben-, és nehéz időpontot kapni. Elkezdték már szervezni?
-Ma vesszük fel a kapcsolatot velük-válaszolta.-Viszont megragadnám az alkalmat, hogy helyszíntől függetlenül, de...meghívjalak téged és Esme-t is a nagy napra-pillantott rám komolyan.-És persze Lilly-t, hiszen...nélküle lehet meg sem ismerem Izzie-t.
-Köszönjük a meghívást, George!-mosolyodtam el én is.-Tekintve, hogy hogyan indult a mi ismeretségünk, nekem különösen jól esik a meghívásod.
-Nos igen, azért még jó párszor bocsánatot kell kérjek, mire egálban leszünk-szegezte tekintetét ismét a műtéti területre.-Egy barom voltam az elején.
-Szerintem felejtsük is el-javasoltam még mindig mosolyogva, amint egy utolsó öltéssel újra egyesítettem a megszakadt folytonosságú gyomorfalat.-Végeztem a gyomor helyreállításával-pillantottam fel kollégáimra.-Jöhet a lavage.
-Kész csoda, hogy megúszta a lépsérülést-jegyezte meg George, amint nekiálltunk a hasüreg kiöblítésének.-Ha egy kicsit más szögben éri a szúrás, sokkal nagyobb bajban lenne.
-Ahogy mondod-bólintottam helyeslően.-Elmetszhette volna az arteria gastroepiploicát vagy az arteria lienalist, de éppen mellette haladt el a penge-folytattam most én véve kezembe a szívót, hogy a hasüregbe öntött nagy mennyiségű folyadékot eltávolíthassam.-Nem beszélve arról, amit te is mondtál, hogy magát a lépet is megsérthette volna életveszélyes vérzést okozva.
-Remélem, elkapják a késelőt-pillantott ránk Dalia.-Hihetetlen, hogy képes valaki leszúrni egy embertársát a buszon.
-Szerencsére sok a szemtanú, így remélhetőleg hamar a nyomára akadnak-vettem vissza a szót, miközben a maradék folyadékot is eltávolítottam a peritoneális üregből.-George, átadnám neked a hasfal zárását. Szeretném, ha ez a része magabiztosan menne, mielőtt tovább lépünk a következő szintre. Hamarosan eljön a solo műtétek ideje.
-Ezer örömmel-válaszolta lelkesen, amire mind a ketten hátrább lépve, a sterilitásra ügyelve cseréltünk helyet elhelyezkedve a műtőasztal másik oldalán.
-Csak rétegről rétegre, ahogy már mutattam többször-álltam meg vele szemben, miközben ő nekiállt a hasfali peritoneum zárásának.-Kérdezek közben. Melyik réteg zárása a legfontosabb?
-A fasciavarraté-válaszolta helyesen, amire én elismerően bólintottam egyet.
-Nagyszerű-jegyeztem meg, amint ő lassan befejezte a hashártya egyesítését.-Szépek az öltéseid, sokat fejlődött a technikád az elmúlt időszakban.
-Sokat gyakorlok-pillantott rám ismét.-Ahogy tanácsoltad, csirkén otthon a konyhában.
-A pohárra kifeszített gumikesztyű módszert is próbáld majd ki-jegyeztem meg tovább figyelve munkáját.-Én is így tanultam meg varrni.
-Köszönöm a sok tanácsot-vette vissza a szót hálával hangjában.-Sok szakorvos nem igazán hagyott operálni, mert remegett a kezem. Azt mondták, váltsak szakirányt, és menjek el belgyógyásznak.
-Ez számos esetben csak gyakorlás és önbizalom kérdése pedig-folytattam.-Nekem ugyan nem remegett a kezem, de egy nagyon jó barátomnak igen. Ma pedig elég jó plasztikai sebész…
-Dr. Sloannak?-meredt rám meglepetten, amire igenlően bólogatni kezdtem.
-Ő is a sok gyakorlásnak köszönheti, hogy ma már meg se rezzen a keze műtét közben-válaszoltam komolyan, amint ő áttért az aponeurosis megvarrására.-Itt nagyon figyelj arra, hogy ne feszüljenek a varratok és kellő távolságra legyenek a fasciaszéltől, hogy megelőzzük a sebszétválást.
-Igyekszem-bólintott tovább koncentrálva feladatára.-Drain kiöltéséhez kérek majd 0-s monofil polyamid varratot.
-Már adom is, Dr. O'Malley-válaszolta Dalia befogva a tűfogóba a George által kért varróanyagot.
-Nagyon jó-nyugtáztam helyeslően.-Innentől már gond nélkül menni fog, a bőrt már számtalanszor zártad. A többi is hamarosan ugyanilyen rutinná válik majd, és akkor áttérhetünk a nem annyira rutin dolgokra is-biztattam, miközben hátrébb lépve nekiálltam a kimosakodásnak.-Általános sebész akarsz lenni, jól emlékszem?
-Igen-bólintott, miközben én a ledobóhoz sétálva beledobtam műtéti köpenyemet.
-Akkor beszélek Dr. Miranda Bailey-vel-folytattam, amint megszabadulva már vérrel szennyezett gumikesztyűimtől azokat is a véres törlőkkel és már sterilnek nem számító műtéti hulladékok közé dobtam.-Nagyszerű általános sebész, néhány éve szakvizsgázott. Szerintem szívesen felkarolna téged, jó érzéke van a tanításhoz. Meg persze hozzám is fordulhatsz.
-Köszönöm, Carlisle!-pillantott rám, miközben nekiállt a bőr varrásának.-Hálás vagyok a segítségedért.
-Köszönd meg azzal, hogy nem hagyod magad eltaposni, csak mert nem megy azonnal valami-vettem vissza a szót komolysággal a hangomban.-Nem mindenki ösztönös tehetség, de ezzel nincsen semmi baj. Kemény munkával te is eljuthatsz oda, ahová szeretnél.
-Úgy lesz-válaszolta eltökélt pillantással arcán, mire én egy helyeslő bólintást követően indultam el a fotocellás ajtó irányába.
 
 
 

 
(Esme szemszöge)
 
 

 
 
-Jó napot, Wendy!-köszöntem megállva a büfés pult előtt, hogy egy kis ebédet vegyek magamhoz, mielőtt a következő műtétemre kerülne sor.
-Jó napot, Dr. Cullen!-mosolygott rám viszont.-Mivel szolgálhatok így ebéd időben?
-Tudna ajánlani nekem olyan salátát, amiben nyers spenót van?-pillantottam rá érdeklődve. Igyekeztem a szokásosnál is egészségesebben étkezni már a babaprojekt megkezdése előtt, hogy maximálisan készen álljak, mire eljön az idő.
-Nos, Dr. Cullennek szerencséje van-válaszolta még mindig mosolyogva.-Van spenótos salátánk, amiben a spenót mellett fenyőmag, szőlő, és egy kis feta sajt is van-lépett a hűtőhöz elővéve belőle az általa említett ételt.-Nagyon finom, én is szeretem.
-Ez tökéletes lesz, köszönöm!-válaszoltam én is mosolyogva.-És kérek még mellé egyet a szokásos csirkés szendvicsből is.
-Mindjárt készítem-állt neki sietve dolga végeztének.-Inni esetleg adhatok valamit?
-Kérhetek esetleg a saját bögrémbe egy kis forró vizet?-pillantottam rá ismét levélmintás bögrémmel kezemben.-Van saját teafilterem, de vízforraló az nincsen.
-Hogyne kérhetne-vette át tőlem segítőkészen.-Ha ideadja a filtert, még a teát is megcsinálom.
-Nagyon megköszönném!-mosolyogtam kezébe adva a málnalevél tartalmú kis tasakot.
-Cukrot, édesítőszert vagy mézet tehetek-e bele?-fordult hozzám, miközben behelyezte az összeállított szendvicset a melegszendvics sütőjébe.
-Semmit-válaszoltam, amint nekiálltam köpenyzsebemből elővenni a pénztárcámat.-Csak natúran.
-Akkor itt is van-mosolyogta elém téve a gőzölgő bögrét.-Az illata alapján ez valamilyen gyógynövényes tea, igaz?
-Igen, málnalevél tea-válaszoltam.-Kifejezetten finom, és…jótékony hatással bír a női szervezetre is.
-Szia, szívem!-hallottam meg ekkor mögöttem Carlisle hangját, miközben ujjait finoman vállamra simítva hullajtott apró csókot arcomra.-Már itt is vagyok.
-Üdv, Dr. Cullen!-köszönt neki is mosolyogva Wendy.-Önnek mit adhatok ebédre?
-Üdv Wendy!-köszönt viszont szerelmem.-Nem is tudom...van még abból a salátából, amit a feleségem is kért?-mutatott a pulton lévő tálra.-Nagyon jól néz ki.
-Hogy ne lenne-mosolyogta Wendy a hűtőhöz lépve.-Remek választás. Adhatok mellé még valamit?
-Valami könnyed étel kellene-folytatta Carlisle.-Van olyan szendvicse, amiben hal van?
-Nálam minden van-válaszolta ismét a hűtőhöz lépve.-Ebben helyi halászoktól vett sügér van grillezve, kapros szósszal, friss spenót levelekkel teljes kiőrlésű zsemlében.
-Istenien hangzik, egy ilyet kérnék-mosolyogta szerelmem is, amint köpenyzsebéből ő is elővette pénztárcáját.-Lesz még egy szénsavas ásványvíz...
-És kávé két cukorral-folytatta Wendy, amint Carlisle ebédjét a pultra helyezte.-Már csinálom is...
-Nem kérek kávét, köszönöm!-utasította el finoman Carlisle egy apró mosollyal az arcán.-Csak ennyi lesz.
-Akkor ez így 4 dollár 25 cent lesz-mosolyogta, miután az elkészült szendvicsemet is elém téve a pénztárgéphez lépett.-Az Öné pedig 3 dollár 75 cent-pillantott ekkor rám is, amire én is keresgélni kezdtem az összeget pénztárcám mélyén.-A kis Lilly egyébként merre van?-pillantott ránk kíváncsian, amire mi egy pillanatra mosolyogva összenéztünk.-Esetleg még adhatok valamit neki is, amit elvihetnek?
-Lilly ma elkezdte az óvodát-vettem vissza a szót egy halk sóhajt kíséretében, amint mindketten kezébe helyeztük ebédünk összegét.-Úgyhogy nem kérünk mást, köszönjük!
-Te jó ég, hogy megnőtt-ámult el Wendy mosollyal az arcán.-Igazi nagylány már. Biztos, nagyon büszkék rá.
-Ahogy mondja-mosolyogtam én is, miközben Carlisle ujjaival lágyan megsimította a vállamat.-Viszont...nagyon furcsa, hogy nincs velünk. Még nem szoktam meg.
-Nem lehet könnyű-folytatta együtt érzően ránk pillantva.-De biztos jól érzi magát. Lilly mindig olyan vidám és mosolygós, biztos hamar talál barátokat.
-Reméljük, így lesz-mosolyodott el mellettem szerelmem is kezébe véve ebédjét.-Köszönjük az ebédet, Wendy!
-Igazán nincs mit!-intett nekünk búcsúzóul, majd miután szendvicsemet is kezembe vettem, lassan indultunk útnak a kantin egyik asztala felé.
-Mióta nem iszol kávét délben?-pillantottam rá egy sokat sejtő mosollyal az arcomon, amint helyet foglaltunk egymás mellett.
-Most óta-állt neki halkan kuncogva, amire én is nevetni kezdtem.-A koffein káros hatással van a fogantatásra, így megpróbálom minimálisra visszavenni a kávé bevitelt.
-Nagyon elszánt vagy, apuka-hajoltam hozzá apró csókra, amire ő is elmosolyodott.-Egyébként...beszéltem ma Addisonnal a babaprojektről.
-És tanácsolt valamit?-pillantott rám kíváncsian, miközben lassan nekiállt ebédje elfogyasztásának.
-Azt mondta, mindent csináljunk úgy, ahogy szoktuk és ne görcsöljünk rá-mosolyogtam villámra tűzve egy falat salátát.-Ez utóbbi nem tudom, menni fog-e...
-Nem lesz könnyű-simította egyik kezét vállamra lágyan magához vonva-, de...lenne néhány ötletem arra, hogyan lazulhatnánk el-hajolt hozzám apró csókot hullajtva nyakamra, amire alig hallhatóan kuncogni kezdtem.-Majd elmegyünk vacsorázni, veszünk egy kellemes fürdőt,  gyújtunk néhány gyertyát…
-Tetszik az ötlet-mosolyogtam ismét, amint egyik kezemet finoman felém eső combjára simítottam.-Alig hiszem el, hogy hamarosan belevágunk. Lesz egy újabb gyerekünk, Carlisle-pillantottam fel csillogó kék szemeibe izgatottan.
-Lesz egy újabb gyerekünk-hullajtott apró csókot ajkaimra még mindig mosolyogva.-Jut eszembe-pillantott rám pár pillanat múlva ismét komolysággal szemeiben-, mikor üljünk le beszélni Lilly-vel?
-Addison azt tanácsolta, minél hamarabb-válaszoltam.-Úgyhogy azt gondoltam, valamikor a héten kéne vele beszélni-folytattam gondolatmenetemet.-Ha netán elsőre összejönne a baba, ő is fel tud készülni arra, hogy hamarosan kistestvére lesz.
-Szerintem örül majd neki-mosolyogta kezébe véve villáját, hogy egy falat salátát emeljen szájához.-A lányunk csodálatos nagytesó lesz. Ebben szinte biztos vagyok-folytatta határozottan.-Jól neveltük őt.
-Ha csak fele olyan jól bánik majd a kistesójával, mint ahogy Jasper bánt ő vele, büszke leszek rá-húzódott arcomra újabb apró mosoly, ám a szívem egy pillanatra belefájdult Jasper nevének említésébe. Amióta James elvitte, szinte semmit nem tudtunk a hogyan létéről. James nem vette fel a telefont, a kezdeti próbálkozások után pedig le is tiltotta a számainkat esélyt sem adva arra, hogy kapcsolatba léphessünk vele. Csak remélni mertük, hogy minden rendben van vele.-Vajon mi van most vele?
-Bárcsak tudnám-sóhajtott aprót.-A szüleim sem tudnak róla semmit. Mintha a föld nyelte volna el őket.
-Néha elképzelem, milyen jókat játszanának Lilly-vel-mosolyodtam el ismét a fejemben megjelenő képek hatására.-Imádná Lilly-t, és Lilly is őt. Folyton egymás nyakán lógnának, fára másznának, Jasper megtanítaná baseballozni...-tettem hozzá kuncogva.-De óvatos lenne, nem szeretné, ha Lilly megsérülne.
-Jasper számára Lilly több volt, mint unokatesó-mosolyodott el ő is.-Úgy szerette, mintha a testvére lett volna. És szerintem még mindig úgy szereti, annak ellenére, hogy évek óta nem találkoztak.
-Bárcsak velünk lenne-sóhajtottam aprót, amire ő egy apró, nyugtató csókot hullajtott homlokom felé eső részére.-Jobb helye lenne mellettünk.
-Tudom-simította meg gyengéden vállamat.-Én őszintén remélem, hogy egy nap viszont látjuk még őt, és...ismét az életünk része lesz majd-mosolyodott el ismét.-Nem tudom mikor és hogyan, de vissza fog jönni…




(bónusz: a 3 éves - hamarosan már 4 éves - Lilly :) )
 
 


2023. október 23., hétfő

Cullen's Anatomy XLII. Fejezet

Üdv, mindenkinek!
Ahogy ígértem a múlthét csütörtöki fejezet után, meg is hoztam az újabb fejezetet. Mint említettem, ez amolyan "évadzáró" fejezetnek szánom, mivel ezután egy nagyobb időugrás következik majd a történetben.  Ez a rész egy korszak végét jelenti majd az életükben több szempontból is, lesznek benne orvosi részletek, baráti beszélgetések, egy kis incselkedés, romantika, és persze elmaradhatatlan a dráma. 
Remélem, mindenkinek tetszeni fog! Egy héten belül hozom majd a következő fejezetet!

Puszi!
Carly




"THE STARS ARE IN SHOCK"





[ február 13.]
 
 
 
 
(Carlisle szemszöge)
 
 

 
-Lemezt kérek!-pillantottam Dalia-ra, amint egy újabb borda helyreállításának álltam neki a politraumatizált betegünk mellkasának stabilizálása érdekében.-Köszönöm, Dalia!
-Nincs mit, Dr. Cullen!-válaszolta visszalépve a műtéti tálca elé.
-Dr. Cullen, kérnék egy kis szívást ezen a területen!-pillantott Derek Esme-re, aki a koponyasérülés ellátásánál asszisztált neki.-Remek, nagyon szépen eltávolítottad a subdurális haematomát. Most már tovább haladhatunk a mélyebb intracerebrális vérzés felé.
-Köszönöm!-mosolyogta szerelmem maszkja mögött.-IVC vagy EVD módszerrel tervezi Dr. Shepherd megoldani a tartós az intracraniális nyomás csökkentést?
-EVD lesz-válaszolta-, és úgy gondoltam, te helyezhetnéd majd be a draint-pillantott rá ismét, amire láttam, hogy szerelmem szeme a másodperc töredék része alatt alatt felcsillant.-Persze, csak ha elég bevállalós vagy.
-Úgy ismer engem Dr. Shepherd, mint aki megfutamodik a kihívások elől?-emelte rá szerelmem pillantását egyik szemöldökét felvonva, mire nem bírtam megállni, hogy halkan fel ne nevessek.-Remélem, hogy nem.
-Carlisle, imádom a feleségedet, ugye tudod?-kuncogott felém tekintve barátom, mire én a lemez egyik menetébe egy újabb csavar behelyezését követően ismét elemeltem tekintetemet a műtéti területről.
-De csak módjával-pillantottam rá tettetett komolysággal.-Végtére is az én feleségemről van szó.
-Ne aggódj, a vonzalmam szigorúan szakmai-tette hozzá kuncogva, amint mindannyian tovább folytattuk a műtét ránk eső részfeladatát.-Jut eszembe, mióta Lilly megszületett, ti nem is ügyeltetek egyszerre-szólalt meg ismét néhány másodpercnyi csend után- Ki vigyáz most rá?
-A szüleimnél van-válaszoltam, miközben tovább folytattam a mellkasfal stabilizálását.-Bevallom, nem tudom, hogy fogja viselni, mivel utoljára 3,5 hónapos korában töltötte tőlünk teljesen külön az éjszakát, amire ugye nem emlékezhet.
-Mostanában nagyon ragaszkodik az apukájához, így biztos vagyok benne, hogy nehéz éjszakája lesz anyukádéknak-jegyezte meg szerelmem rám pillantva.-Te jó ég, még mindig emlékszem az első közös éjszakára vele-sóhajtott fel halkan egy pillanatra emlékei közt merengve.-És most nem a születése utáni első éjszakára gondolok, hanem mikor kiderült, hogy várandós vagyok-tette hozzá mosolyogva.-Szürreális volt az egész, hiszen tudtam, hogy már ott növekszik, de nem látszódott semmi. Aztán hajnalban erélyesen tudatni kezdte velünk hogy ő is itt van, mert olyan émelygés jött rám, hogy éjjel háromtól kezdve egy szemhunyásnyit sem aludtam.
-És azóta sem volt igazán egyetlen nyugodt éjszakánk sem-tettem hozzá kuncogva, amire a többiek is halkan felnevettek.-Jó ez nem teljesen igaz-helyesbítettem.- Mióta nagyobb, sokkal több zavartalan éjszakánk van nekünk is, elvétve van egy-egy éjszakai ébresztőnk.
-Gondolom, így picit egymásra is több időtök van-pillantott rám Derek célzóan, mire nem bírtam megállni, hogy hogy egy halk sóhaj kíséretében lemondóan meg ne csóváljam a fejem.-Egy kis ez, egy kis az…
-Egy kis ez, egy kis az-ismételtem meg szavait kuncogva, és láttam ahogy eközben szerelmem szemei is a földre szegeződnek hirtelen jött zavarában.-És maradjunk is ennyiben.
-Olyan kis prűdek vagytok, komolyan-rázta meg a fejét ő is ránk pillatva.-Most mondja meg, Dalia, nincs igazam?
-Én ebbe nem szólnék bele, Dr. Shepherd-kuncogott fel műtősnőnk is.-Ez az ő dolguk, ők döntik el, mennyit osztanak meg belőle másokkal.
-Köszönjük, Dalia!-mosolyogtam rá hálásan maszkom mögül.
-Tudod mit, szívem-emelte rám ekkor hirtelen pillantását Esme-, ha Dr. Shepherd ennyire kíváncsi, szívesen elárulom neki, milyen nagyon jó vagy az ágyban, és hogy sosem okozol csalódást, ami az együttléteinket illeti-emelte közben tekintetét legjobb barátomra.-Nos, most hogy ezt megbeszéltük, vissza is térhetnénk a munkánkhoz.
-Bátor dolog így beszélni a felettesével, Dr. Cullen-vonta fel a szemöldökét Derek szerelmemre pillantva.-De maximálisan igazad van, így nem róhatom fel, főleg, hogy én kezdtem. Ez a magabiztosság, pedig igen csak imponáló-jegyezte meg még mosolyogva, mire láttam, hogy szerelmem is elmosolyodik maszkja mögött.-Egy nap nagyszerű főorvos válhat belőled.
-Úgy érzem kicsit előre szaladtunk-kuncogott fel szerelmem ismét, amint újabb szívást végzett a műtéti területen.-De azért köszönöm! A hangnemért pedig szeretnék elnézést kérni-emelte rá pillantását Esme.-Carlisle barátaiként Dr. Shepherd és Dr. Sloan az én barátaim is, de közel három év után fárasztó folyton hallgatni a faggatózást a nemi életünket illetően, és...
-Én kérek elnézést-vette vissza a szót Derek.-Én és Mark néha olyanok vagyunk, mint két éretlen tinédzser, de nem vezérelt minket bántó szándék...soha-pillantott szerelmemre komolyan.-Pláne nem akartuk megbántani a legjobb barátunk feleségét, aki nem mellesleg a mi barátunk is.
-Felejtsük is el, Dr. Shepherd-szólalt meg ismét szerelmem maszkja mögött mosolyogva.-Nos, most mi a következő lépés?
-Eltávolítjuk az agyállományban lévő supratentoriális haematomát-folytatta Derek-, utána pedig behelyezzük az EVD katétert és az intracraniális nyomást monitorozó katétert is. Mutatom, utána pedig átadom, rendben?
-Már alig várom-válaszolta lelkesen szerelmem, miközben ismét visszamerültek az általuk végzett beavatkozás részleteibe.
-Azért meg kell mondjam, nem kell félteni a másik Dr. Cullent-jegyezte meg halkan Dalia, amint én is nekiálltam az utolsó dislocálódott borda helyreállításának.-Kell is ez a fajta harciasság nőként a szakmájukban.
-Nem választott könnyű utat-sóhajtottam fel egy pillanatra szerelmemre pillantva. Annyira koncentrált, hogy fel sem figyelt a Daliával folytatott a beszélgetésünkre.-Sajnos a sebészeti szakma még mindig egy döntően férfiak dominálta szakma, és ezt sokszor éreztetik is a feltörekvő fiatal női sebészgenerációval. Nagyon sokszor ez vezet a szakterület váltásukhoz is.
-Sajnos-biccentett egyetértően műtősnőnk.-De úgy érzem, jó irányba haladunk. Hála az olyanoknak mint Ön, és az olyanoknak mint Ő-emelte előbb rám, majd szerelmemre pillantását.-Ahogy Dr. Shepherd is mondta, egy nap nagyszerű vezető válhat belőle. És én örülnék is neki-tette hozzá Dalia.-Minden bizonnyal hozna néhány változást ebbe a férfiak uralta világba. Tisztelet a kivételnek, persze-helyesbített rám pillantva, amire én alig hallhatóan felkuncogtam.
-Tudom, hogy értette, Dalia-szólaltam meg maszkom mögött mosolyogva.-És férfiként maximálisan egyet is értek magával.
-Dr. Cullen, maga inkább a kivétel, ami megerősíti a szabályt-kuncogott fel Dalia.-A többség sajnos nem ilyen. Számos sebésznek műszereltem már a műtéteinél, de olyan, aki megbecsülte volna a munkámat, csak ön volt-folytatta komolyan.- Mindig tisztelettel bánik velem és a munkatársaimmal is, és ez az amiért mindannyian szeretünk Dr. Cullennel dolgozni.
-Nagyon kedves, Dalia-pillantottam rá hálásan egy újabb csavart kezembe véve.-Lassan úgy látom, mi végzünk is-szemléltem meg elégedetten a lemezes technikával stabilizált mellkasvázat.-Derek, ti hogy álltok?
-Most értünk el az intracerebralis haematomához-válaszolta figyelmét továbbra is a műtéti területre fókuszálva.-Tényleg, hány óra van?
-Közeledünk az éjfélhez, Dr. Shepherd-válaszolta Dalia a műtő falára helyezett órára pillantva.
-A mindenit, hogy telik ez az ügyelet-jegyezte meg barátom fejét csóválva.-Fel sem tűnik az órák múlása idebenn, nem igaz?
-Tagadhatatlanul mozgalmas esténk van, ez tény-tettem hozzá én is.-Nekem ez ma már a második sok órás műtétem ügyeleti időben, és még ez is eltart egy darabig. Alig várom, hogy ledőljek az ügyeleti szobában, és végre aludjak egy keveset. Még ha csak fél óráról is lenne szó...
-Viszont holnap hétvége, és aludhatunk egy jó nagyot, mielőtt Lilly-ért megyünk-jegyezte meg szerelmem.-A szüleid gyakorlatilag az életünket mentik meg, hogy a délelőttöt is bevállalták felvigyázásra.
-Ahogy mondod-nevettem fel maszkom mögött mosolyogva, miközben lassan nekikészültem a mellkasfal zárásának.-Dalia, kérnék egy mellkas csövet és egy szikét-pillantottam rá, amire ő kezembe is helyezte a pleuraűrben rekedt esetleges maradék levegő eltávolításában segédkező csőrendszert.-Köszönöm!
-Nincs mit, Dr. Cullen!-válaszolta, miközben másik kezembe egy steril szikét helyezett a tervezett bőrbemetszéshez.-Ez a szegény fiatalember...-sóhajtott fel egyik pillanatban betegünk izoláló lepedők mellett kilátszó arcára pillantva-, csak 16 éves. Előtte állt még az élet. Szórakoznia kéne a barátaival, meg iskolába járnia, de...ehelyett most itt fekszik egy műtőasztalon az éjszaka közepén és romjaiból építik újjá abból az állapotból, amibe egy felelőtlen sofőr és a saját figyelmetlensége miatt került-folytatta komolyan.-Alig idősebb a nagyobbik fiamnál.
-Úgy tudom, a sofőr telefonált, ő pedig fülhallgatóval a fülében biciklivel ráhajtott a zebrára-állt neki Derek elmondani a mentősök által elmondottakat.-Egyikük sem figyelt a másikra, így mindketten fékezés nélkül érkeztek a balesetbe.
-A sofőrről tudunk valamit?-pillantottam fel kérdően.-Ő milyen súlyosan sérült?
-Szerencsére enyhe sérülésekkel megúszta-válaszolta barátom.-A Mercy West-be szálltották megfigyelésre, de ha jól tudom egy enyhe agyrázkódáson és néhány zúzott és repesztett seben kívül nem lett nagyobb baja.
-Legalább neki nem-sóhajtott fel Esme egy apró fejcsóválás kíséretében.-Ha ez a szegény fiú legalább bukósisakot viselt volna...most lehet nem feküdne itt felnyitott koponyával, nem kerülne intenzív osztályra, és...ki tudja milyen minőségű életet él majd, ha kikerül onnan-folytatta komolysággal a hangjában.-El sem tudom képzelni, milyen fájdalmakat élt át, és milyen fájdalmakon kell még keresztül mennie.
-Mikor kikerül, valószínűleg akkor is jó ideig sok mindenben segítségre szorul majd-tette hozzá Derek.-A szüleinek sem lesz könnyű. Valószínűleg újra kell tanulnia majd beszélni, járni…ezt végignézni minden bizonnyal embert próbáló lesz.
-Itt vannak már a szülei egyébként?-pillantott fel ránk Dalia.-Tudják, mi történt a fiukkal?
-Mielőtt bejöttem a műtőbe, röviden tájékoztattam őket a fiuk állapotának súlyosságáról-válaszoltam, majd miután második és harmadik borda közt egy apró bemetszést végeztem, nekiálltam, hogy tompa disszekció révén alakítsam ki a járatot a mellkascső számára.-De lesz még mit megbeszélnem velük...Dalia, kérem-pillantottam rá ekkor ismét-, 0-s monofil polyamid varratot szeretnék a kiöltéshez.
-Parancsoljon, Dr. Cullen!-adta kezembe a tűfogóba fogott varróanyagot, miután a csövet bevezettem a mellhártyák közti, normális esetben virtuális térbe.
-Köszönöm!-mosolyogtam hálásan, ahogy nekiálltam a mellkascső bőrhöz való rögzítésének néhány öltéssel.-Dr. Milton, milyenek a vitális paraméterek?-pillantottam aneszteziológus kollégámra az altatógép mellett.
-Összességében elmondható, hogy az állapota stabilizálódni látszik-válaszolta a monitort szemlélve.-Megszűntek a nagyfokú pulzus és vérnyomás kilengések, a szaturáció 96%-ra emelkedett, és a kapnográf görbe is közel nomális. Az ETCO2 már éppen a normál határ alján van, 30 Hgmm.
-Remek-válaszoltam elégedetten a biztató értékek hallatán.-Eddig nagyszerű munkát végzett, Dr. Milton-pillantottam rá elismerően.-Kompliklált műtét, kritikus vitális paraméterekkel, ráadásul ügyeleti időben...minden bizonnyal nem a legkönnyebb altatása az elmúlt időszakban.
-Hát az biztos, Dr. Cullen-válaszolta halkan felkuncogva.-És köszönöm az elismerő szavakat, de ne igyunk előre a medve bőrére. Egy jó része még hátra van.
-Való igaz-biccentettem egyetértően, amint nekiálltam a mellkasfal felszínesebb rétegeinek zárásának.
-Remek, akkor most átadom a Myriad-ot, Dr. Cullen-pillantott fel Derek Esme-re, amint átnyújtotta neki a haematoma és károsodott szövetek eltávolítására szolgáló eszközt.-Láttad, hogy mit és hogyan csináltam, úgyhogy most nézzük meg, mire képesek azok a tehetséges kezek, amiknek a birtokában vagy.
-Hálás vagyok a lehetőségért, Dr. Shepherd-mosolyodott el szerelmem maszkja mögött, miközben lelkesen állt neki az előtte álló kihívásnak.
-Nagyon jó-nyugtázta elégedetten munkáját Derek.-Finom, de határozott mozdulatok. Pontosan erre van szükség, hogy a károsodott szöveteket és a haematomát az ép szövetek minimális károsításával tudjuk eltávolítani.
-Köszönöm!-mosolyodott el Esme ismét.
-Már alig várom, hogy a következő évtől hivatalosan is együtt dolgozhassunk-tette hozzá barátom lelkesen.-Remek idegsebész leszel a program végére, sőt...meg merem kockáztatni, hogy az egyik legjobb a nyugati parton, tekintve, hogy milyen érzéked van a mikrosebészethez mindenféle képzés nélkül is.
-Én is nagyon várom már a közös munkát-jegyezte meg szerelmem.-És nagyon megtisztel a bizalmával, de...nem hinném, hogy valóban annyira tehetséges lennék, mint amilyennek tart-tette hozzá kissé elbizonytalanodva.-Még olyan sokat kell tanuljak…
-A tehetség és a tudás két külön dolog, drága Esme-vette vissza a szót barátom.-Tehetséges vagy, mert olyan finom motoros képességeid vannak, amelyek kevés embernek-folytatta Derek komolyan.-Emlékszel a dolláros feladatra, amit elvégeztettem veled?
-Igen-biccentett szerelmem, miközben tovább folytatta a rábízott feladatot.-Egy pöttyöt kellett rajzolni filctollal az 1 dollároson lévő George Washington orrára egy műanyag pohár alján készített apró lyukon át.
-Kihagytad még a nehezítő körülménynek számító operatív mikroszkópot az egyenletből-tette hozzá még Derek.-Ezt a komoly szem-kéz koordinációt igénylő feladatot, az egyetemről kikerülő frissen végzett orvosok közül évfolyamonként mindössze egy-két ember képes megcsinálni-folytatta komolyan.-És te képes voltál erre, méghozzá elsőre. Ennyire komoly képesség van a kezedben. És persze még sokat kell gyakorolnod, tanulnod hiszen még csak most fedezed fel ennek a szakterületnek a szépségét-tette hozzá.- De a legjobbak is innen indultak, nem igaz?
-De, igaz-válaszolta Esme némi még mindig némi bizonytalansággal hangjában.
-Kicsit több magabiztosságot, Dr. Cullen-vette vissza a szót barátom, amint ismét visszamerültek a műtét részleteibe.-Bár ma már megmutattad, hogy ott van benned az önbizalom, ha kell-emlékeztette a műtét egy korábbi szakaszánál felmerült kis összetűzésükre-, de ezen azért még így is van mit dolgozni.
-Igyekszem majd-biccentett aprót továbbra is a műtéti területre fókuszálva, miközben én néhány utolsó mozzanattal zártam a műtéti területet páciensünk mellkasán.
-Remek, ezzel meg is volnánk!-nyugtáztam elégedetten munkámat.- Dalia, Betadine-os bucit kérnék-pillantottam rá, amire pár pillanattal később kezembe is adta a barna folyadékkal átitatott gömbtörlőt .-Köszönöm!
-Nincs mit, Dr. Cullen!-válaszolta visszafordulva a most már használt műszerekkel teli műtősnői tálcához.
-Köszönöm mindenki munkáját!-pillantottam körbe, miután a varrattal egyesített sebszélek fertőtlenítését követően beleejtettem a használt bucit az erre szolgáló ledobóba.-Megyek, beszélek a fiú családjával, tájékoztatom őket a műtét menetéről-pillantottam szerelmem és legjobb barátom felé.-Titeket pedig hagylak tovább dolgozni.
-Ha kérdezik, még nagyjából egy óra, amíg végzünk-pillantott rám Derek, miközben én nekiláttam a kimosakodásnak.-Aztán menj, és igyál egy kávét az automatából. Vehetnél nekem is egyet.
-Meglesz-nevettem fel miután megszabadulva a kesztyűmtől is, lassan elindultam a műtő ajtaja felé.-Nekem még úgyis műtéti jegyzőkönyvet kell írnom, az pedig kávé nélkül nem fog menni. Szívem, te kérsz valamit?-pillantottam rá kérdőn, amire ő ismét egy pillanatra rám emelte az esti órák miatt kissé álmos pillantását.
-Egy kávét én is elfogadnék-biccentett aprót.-Nekem is van még könyvelni valóm, így az alvás még várat magára.
-Akkor három automatás kávé rendel-mosolyogtam, miközben a fotocellás ajtó elé lépve az kitárult előttem.-A kantinban leszek majd.
-Rendben van-válaszolta Derek röviden rám emelve tekintetét-, ha készen vagyunk, megyünk-tette még hozzá, mire én sietős léptekkel indultam útnak, a műtőtől nem messze lévő váró irányába.
A műtőket a folyosó többi részétől elzáró ajtón kilépve, azonnal szembe találtam magam két rémült szempárral.
-Doktor úr, hogy van Miguel?-termett előttem a fiú édesanyja.-Mondja, hogy minden rendben lesz! Kérem, mondja, hogy úgy lesz…
-A fiuk állapota jelenleg stabil-vettem át a szót némi csitítással a hangomban.-Stabilizáltam a mellkasvázát, így az újra képes a légzésben betöltött feladatát ellátni, valamint egy csövet helyeztem Miguel mellkasába, hogy a légmellből esetlegesen visszamaradt levegőt egy a csőre kapcsolt állandó szívással eltávolítsuk. A kollégáim, Dr. Cullen és Dr. Shepherd még dolgoznak a koponya sérülésen.
-Meddig tart még a műtét?-lépett hozzám könnyes szemekkel Miguel édesapja is.-Bocsánat, nem akarunk türelmetlennek látszani-tette hozzá szabadkozva-, csak...nagyon aggódunk a fiunkért.
-Semmi gond, nincs miért bocsánatot kérnie-pillantottam rá nyugtatóan.-Dr. Shepherd szerint még nagyjából egy órán át tart majd az operáció, de szépen haladnak. A két agyhártya közti vért már eltávolították, most az agyállományban lévő károsodott szöveteket távolítják el.
-Milyenek a...kilátások?-emelte rám kérdőn pillantását ismét.-Élhet még normális életet?
-Nem fogok hazudni maguknak-álltam neki ismét komolyan-, még nagyon hosszú út áll előtte, mielőtt ismét normális vagy ahhoz közeli életet élhet-válaszoltam őszintén.-A sérülései életveszélyesek voltak, és még műtét után is szoros monitorozást fog igényelni, így az intenzív osztályon kezeljük majd tovább. Az ott töltött idő határozza meg majd a további életét.
-Értékelem az őszinteségét, Dr…
-Dr. Carlisle Cullen-mutatkoztam be.-A műtét előtti nagy sietségben nem volt alkalmam bemutatkozni.
-Köszönöm, amit a fiunkért tett, Dr. Cullen!-vette vissza a szót ismét Mr. Mendez.-Ön, Dr. Shepherd, és Dr…Cullen?
-Igen, ő a feleségem-mosolyogtam bizonytalansága hallatán.-Innen a vezeték név egyezés.
-Ó, értem-mosolyodott el egy pillanatra ő is.-Szóval maguk hárman...fantasztikus emberek, és sosem tudom majd meghálálni eléggé azt, hogy mennyit küzdöttek a mi Miguelünkért. Legyen bármi is a vége…
-Ne veszítsék el a reményt-pillantottam rájuk lelkesítően.-Miguelnek mindennél nagyobb szüksége lesz most magukra. Akármennyire is felnőttnek hitte eddig magát, most nem fog másra vágyni, mint hogy a szülei átöleljék és szeressék őt olyan erősen és olyan sokáig, amennyire az lelkileg és  fizikailag csak lehetséges-folytattam.-Erősnek kell maradniuk…
 
 
 

(Esme szemszöge)
 
 

 
-Valamelyik nap összeülhetnénk Joe bárjában-pillantott ránk Derek, amint az üres kantin egyik asztalánál ücsörögve a kávénkat kortyolgattuk.-Mióta szülők lettetek, alig mozdultunk ki csak így, baráti társaságként.
-Elismerem, mostanában kicsit magunk voltunk-kuncogott fel Carlisle rám pillantva, amire én is halkan nevetni kezdtem.-Nagyon jó lenne együtt kimozdulni, én mindenképp benne vagyok.
-Én szintén-mosolyogtam, amint egy újabb kortyot ittam pezsdítő koffeines italomból.-Te jó ég, mióta nem jártam ott…
-Most végre te is velünk koccinthatsz-pillantott rám Derek mosolyogva.-Nem vagy terhes, ugye?-vonta fel egyik szemöldökét viccelődve, amire nem bírtam megállni, hogy halkan felkuncogjak.
-Nem, nem vagyok-válaszoltam még mindig nevetve.-Még nem vágtunk bele az újabb babaprojektbe.
-Akkor muszáj lesz megkóstolnod a kedvencemet-folytatta ismét rám pillantva.-Henry McKenna bourbon whisky, a világ egyik legjobb whisky-je. Megtisztelnél vele, ha koccintanánk egyet a leendő együttműködésünkre.
-Részemről a megtiszteltetés, Derek-mosolyogtam.-Bevallom, még sosem ittam whisky-t, így igen csak kíváncsivá tettél.
-Ebben az esetben nem is baj, ha a legjobbal kezded-jegyezte meg Derek ismét nagyot kortyolva kávéjából.-Egyébként...nem tudom, Addison mondta-e már bármelyikőtöknek, de...volt egy terhesség riadónk.
-Nem is tudtam, hogy most próbálkoztok-pillantott rá Carlisle meglepettséggel a hangjában.-Azt tudtam, hogy régóta szeretnétek gyereket, és többször bele is vágtatok, de azt nem, hogy épp most is.
-Nem igazán lett volna tervezett, ha valóban összejön-mosolyodott el egy halk kuncogás kíséretében Derek-, de...sajnos csak téves riasztás volt-sóhajtott fel kissé csalódottan.-Olyan rég szeretnék gyereket...túl vagyunk már IVF-en, ICSI-n is, de eddig sosem jött össze a baba-pillantott ránk kissé szomorúan.-Egy pillanatig most mindketten reménykedtünk, hogy talán végre így közeledve a 38-hoz mégis csak sikerül, pedig...már egészen beletörődtünk az utóbbi években, hogy nem lesz gyerekünk.
-Sajnálom, barátom-veregette meg a vállát szerelmem együttérzőn.
-Ne sajnáld!-legyintett aprót palástolva ezzel, milyen rosszul is érintette valójában ez a csalódás.-Túl hamar éltük bele magunkat. Igazából csak...szerettem volna megosztani valakivel, hogy...mi is volt-folytatta szemeit az általa kevergetett kávéra emelve.- Ne is beszéljünk róla többet…
-Minden esetre, mi itt vagyunk, ha szükségetek lenne rá-pillantottam előbb Carlisle-ra, majd vissza rá.-Legyen szó bármiről.
-Köszönöm!-pillantott ránk hálásan, majd vissza kávéjára.-Fú, lehet nem lesz elég egy kávé-kuncogott fel, miután egy utolsó kortyot követően az asztalra helyezte az üres műanyag poharat.-Nem vagytok éhesek? Veszek valamit kaját is az automatából, ha már arra járok-folytatta.
-Én nem kérek semmit, köszönöm!-válaszoltam mosolyogva.-Még maradt a vacsorára vett szendvicsemből.
-És te, Carlisle?-fordult hozzá Derek felállva mellőlünk.-Még egy kávé? Valami csokoládé?
-Semmit, köszönöm!-válaszolta ő is.-Még ezt sem ittam meg, ami a kezemben van-emelte meg a  még mindig félig kávéval teli poharát.-És már így is eggyel több fogyott, mint a szokásos.
-Én úgy megjártam a mai ebédemmel-vette vissza a szót Derek nagyot sóhajtva.-Nem is vagyok benne biztos, hogy mit ettem, komolyan mondom. Egyszerre volt baromi keserű és savanyú és... volt benne valami hússzerű dolog, de nem tudtam kitalálni, milyen állat és annak milyen része lehet. Nem is beszélve arról, hogy alig lehetett megrágni-tette hozzá kuncogva.-Legközelebb, ha fogadást akarnék kötni Markkal, figyelmeztessetek, hogy a kórházi menzán evés sose képezze annak a tétjét.
-Talán nem kéne vele fogadást kötni-jegyezte meg Carlisle halkan nevetve, amire én is felkuncogtam.
-Ez évekkel ezelőtt köttetett meg, és akkor még úgy tűnt, kizárt, hogy veszítsek-folytatta Derek.-Őszintén, Carlisle-pillantott rá komolyan- több éve gondoltad volna, hogy Marknak ezzel a stílussal valaha is tartós kapcsolata lesz?
-Igazad van, én is fogadni mertem volna az ellenkezőjére-nevetett fel ismét szerelmem.-De úgy tűnik, Dr. Torres lát valamit benne, amit mi nem. És Mark is előnyére változott az utóbbi pár évben.
-Torres?-pillantottam rájuk kíváncsian a név hallatán.-Dr. Calliope Torres, az ortopéd sebész? Ő és Mark?
-Ahogy mondod-válaszolta Derek aprót bólintva.-Néhány hete kezdtek randizni, és egészen komoly a dolog, ahogy látom. De nem kiabálom el...
-Fiúk, több optimizmust-pillantottam kissé kétkedő arcukra.-Tudom, én nem ismerem olyan rég Mark-ot, mint ti, de...az elmúlt majdnem három évben mindannyian sokat változtunk-folytattam komolyan.-Ő is.
-Valóban-simította meg a vállamat Carlisle mosolyogva, amint ő is egy utolsót kortyolt kávéjából.-Nos, azt hiszem ideje folytatni a munkát-sóhajtott aprót, amint felállva az asztaltól órájára pillantott.-Már majdnem hajnali fél három van, és még sehol sem tartunk a papírmunkával...
-És sajnos az nem csinálja meg önmagát-sóhajtottam én is követve őt.
-Én még gyorsan elszaladok akkor az automatákhoz, és utána megyek-pillantott ránk Derek ismét.-Találkozzunk a harmadik emeleti nővérpultnál, ott van elég számítógép meg hely is, és megmutatom, hogy kell szép műtéti leírást csinálni idegsebészként, Esme-fordult hozzám.-Ez egy nagyon fontos, tanulható alapkészség.
-Rendben, én addig ledekurzálom néhány másik betegemet, akikkel ügyeletben tennivaló volt-válaszoltam lelkesen.- És akkor odafenn találkozunk.
-Nemsoká megyek-intett még nekünk búcsúzóul, mire mi is elindultunk dolgunk végeztére a harmadik emeletre vezető lift irányába.
 
 

 
(Carlisle szemszöge)
 
 

 
-Hogy állsz, szívem?-léptem mögé mosolyogva, miközben hozzá hajolva államat lágyan vállára eresztettem. Amint megéreztem a hajából áradó orgonaillatot, nem bírtam megállni, hogy ne szippantsak még egyet ebből a jellegzetes édes aromából, mely minden egyes alkalommal emlékeztetett a pillanatra, mikor először megállva mögötte a lift ajtajánál ugyan ez az illat lengte be a köztünk lévő teret. Mintha csak ma lett volna.
-Még van két beteg, akit dekurzálnom kell-mosolyodott el ő is, amint nem bírva megálljt parancsolni magamnak egy apró csókot hullajtottam nyakának finom bőrére.-De sosem leszek kész, ha így folytatod-fordult székével irányomba az előtte lévő kórlapoktól, mire én picit hátrébb lépve két kezemmel megtámaszkodva székének karfáin hajoltam ismét hozzá-, és akkor mikor fogok aludni?
-Nekem lenne egy...sokkal jobb ötletem alvás helyett-hullajtottam csókot ajkaira, mire éreztem, amint viszonozva azt kuncogva elmosolyodik mondatom hallatán.-Végtére is…már Valentin-nap van, nem igaz?-emeltem rá pillantásomat ismét, amire az ő arcára egy újabb  apró, játékos mosoly húzódott.
-A tényekkel nem vitatkozhatok, Dr. Cullen-válaszolta halkan felkuncogva, miközben karjaival vállam fölött átnyúlva lágyan összekulcsolta ujjait nyakam mögött-, de éppen mindketten dolgozunk, ha nem tévedek…aludni pedig kell.
-Komolyan mondom, menjetek szobára-hallottam meg Derek nevető hangját magam mögött, amint kezében egy kávéval és egy zacskó cukorral ismét csatlakozott hozzánk.
-Úgy látom, mindent sikerült beszerezni-jegyeztem meg nevetve én is, amint a kávét és a cukorkát az az asztalra helyezve köpenyzsebéből egy kisebb chips-es zacskót húzott elő.
-Éhesen nem szabad vásárolni menni, tudom-ült le az egyik mellettünk lévő számítógéphez, miközben nekiállt, hogy kinyissa az előtte lévő édességgel teli zacskót-, de mikor máskor vegyen ételt az ember, ha nem akkor, mikor éhes, nem igaz?-folytatta komolyan egy cukrot a levegőbe dobva, miközben fejét hátra hajtva szájával igyekezett elkapni azt.-Ti biztos nem kértek?
-Nem, kössz-válaszoltam felegyenesedve Esme-től, amint lassan visszahuppantam székembe a szomszédos számítógép elé.
-Én sem, köszönöm-mosolyogta szerelmem is ismét az asztal irányába fordulva, hogy tovább folytassa a még hátralévő papírmunkát.
-Ha mégis kéne, itt lesz az asztalon-helyezte a zacskót az asztalra maga mellé.-Na, hogy állsz, Esme, kezdhetjük a műtéti leírást?-fordult ekkor szerelmemhez, aki épp egy aláírást szerkesztett egyik betegének dekurzsához.
-Még hátra van egy dekurzus, és utána készen vagyok-válaszolta, miközben maga elé vette a még hátralévő kórlapot.-Csak néhány perc.
-Remek-mosolyogta, miközben a zacskóba nyúlva egy újabb cukrot vett magához.-Amúgy képzeljétek, az automatáknál összefutottam Dr. Koracickkal…
-Gondolom, most nem az következik, hogy világra szóló haverok lettetek-jegyeztem meg a  név említése hallatán. Derek és Tom közt sosem volt felhőtlen a kollegiális viszony. Egymás szakmai riválisaiként állandó volt köztük a verseny, és bár Derek volt a fiatalabb, tehetségesebb volt a szakmájában, mint idősebb és az tapasztaltabb kollégánk, ami mindig is zavarta Dr. Koracickot.
-Hát valóban nem-vette vissza a szót.-Híre ment a mai műtétnek...és annak is, hogy hamarosan lesz egy rezidensem-emelte tekintetét egy pillanatra Esme-re, majd vissza rám.-Így hát lejátszottuk a szokásos beszélgetést arról, mit és hogyan csinált volna másképp helyettem, aztán...szóba került Esme, és onnan vett még negatívabb irányt a társalgásunk-sóhajtott aprót, amint magához véve poharát belekortyolt kávéjába.-Szerinte egy nőnek semmi keresnivalója a szakterületünkön, és...áh, inkább nem is mondom végig miket mondott még, de...végeredményében nagyon felhúzott.
-Mert miket mondott?-ütötte meg fülemet mondatának ez a része, és éreztem amint az asztalon pihentetett kezem akaratlanul is ökölbe szorul még ki nem mondott szavainak hatására.
-Figyelj, Carlisle, nem hiszem, hogy…
-Szerintem Esme-nek joga van tudni, miket mondanak róla a háta mögött-szakítottam félbe komolysággal hangomban, miközben egy pillanatra szerelmem beszélgetésünk miatt kissé feszült arcára, majd vissza pillantottam.
-Carlisle-nak igaza van-szólalt meg mellettem Esme.-Tudom, hogy nem mindenki kedvel,  nem vagyok annyira naiv, hogy ennek az ellenkezőjét gondoljam-folytatta ő is komolyan.-És jobb megtudni ezt egy baráttól, mint a hátam mögött hallani a kantinban.
-Hát jó-állt neki kissé nehezen Derek, amint előbb rám, majd Esme-re pillantott.-Mikor megjegyeztem, milyen jó jelölt vagy, azt mondta, hogy...biztos nagyon ügyesen szét tudod tenni a lábad, ha Carlisle-t és engem is képes voltál az ujjad köré csavarni, és hogy...szívesen elvinne téged egy körre ő is.
-Hol az a szemétláda?-pattantam fel helyemről dühösen, mire Esme követve engem nyugtatóan vállamra helyezte gyengéd kezeit.-Ha megtalálom, esküszöm személyesen tépem le a...
-Semmi gond, szívem-lépett elém szerelmem nyugtatóan, hogy szemeimbe nézhessen.-Hidd el, én…
-Már hogy ne lenne gond-vágtam szavába még mindig idegesen.-Hogy merészeli…
-Figyelj!-simította kezeit csuklómra ujjainkat lágyan összefűzve egymással.-Mikor megismerkedtünk, sokat beszéltünk erről, hogy...nem mindenkinek fog tetszeni, hogy mi együtt vagyunk, hiszen...én rezidens vagyok, te pedig szakorvos.
-Ez nem mentség arra, hogy a te szakmai tehetségedet alábecsülve ilyen szavakkal illessen-válaszoltam valamivel nyugodtabban hála érintéseinek.-Ez sem emberileg, sem szakmailag nem korrekt…
-Tudom-biccentett aprót.-Ahogy azt is, hogy sok férfi sebész nem tart egyenrangúnak magával pusztán a nemem miatt-folytatta-Lehetnék én akármilyen tehetséges, dolgozhatok akármilyen keményen...az ilyen férfi sose fogja elismerni, hogy több vagyok a saját biológiai szükségletének kielégítésére szolgáló két x kromoszómával rendelkező emberi lénynél, pusztán azért, mert mint említettem, két x kromoszómával rendelkezem az egy darab x és egy darab y helyett, azaz...nő vagyok-sóhajtott aprót mondata végén.
-Pedig tényleg nagyon tehetséges vagy-simítottam ujjaimat arcára, mire ajkai végre ismét mosolyra húzódtak.-Tehetséges, keményen dolgozó, okos...és bár a szakmai előmeneteledhez nem tartozik hozzá, de mint férjed, muszáj megjegyezzem, hogy gyönyörű is-hajtottam ujjaimmal füle mögé egy kósza hajtincsét, amire alig hallhatóan felkuncogott.
-Mindig tudod mit kell mondj, hogy levegyél a lábamról-hajolt hozzám apró csókra, amitől a szívem ismét heves vágtába kezdett. -Nem kell aggódj értem ennyire, tudod?-pillantott fel szemeimbe pár pillanattal később ismét komolyan.-Keményebb vagyok, mint hinnéd…
-Tudom, szívem-mosolyogtam lágyan megsimítva vállát-, de bárcsak ne kéne keménynek  lenned.
-Azért vagyok, hogy egy nap majd a lányunknak ne kelljen-vette vissza a szót egy lágy mosollyal, ám annál komolyabb pillantással az arcán.-A világot nem csak magunk miatt kell megváltoztassuk, hanem miatta is.
-Ahogy mondod-mosolyogtam én is, amint ujjaimat lágyan összefonva ujjaival egy apró csókot hintettem homlokára.-Na, de folytassuk a munkát-pillantottam fel pár pillanattal később.-Tényleg sosem leszünk készen, ha így haladunk…
 
 
 
 

(Esme szemszöge)
 
 
 

 
-Már hajnali négy óra múlt-sóhajtott Carlisle órájára pillantva, amint lassan tovább sétáltunk az ügyeleti szoba irányába.-De még maradt...nagyjából két óránk aludni.
-Az is valami-jegyeztem meg aprót ásítva, miközben szerelmem ujjait kézfejemen végigfuttatva lágyan összekulcsolta ujjainkat.-A semminél legalábbis több.
-Már alig várom, hogy elfeküdjek azon a kényelmetlen ágyon az ügyeleti szobában-kuncogott fel mosolyogva, mire én sem bírtam megállni, hogy egyetértően felnevessek. -Egy ilyen mozgalmas ügyelet után még a szokásosnál is csábítóbbnak tűnik.
-Ahogy mondod-nevettem még mindig.-Szerintem most képesek lennénk elaludni egy olyan padon is, mint ami a váróban van.
-Vagy így állva is-tette hozzá ismét felkuncogva, tovább kacagtatva engem.-De azért az otthon kényelmét semmi sem kárpótolja.
-Délutánig ki sem kelünk majd otthon az ágyból-mosolyogtam hüvelykujjammal finoman megsimítva kézfejét.-De...nem csak aludni fogunk, úgy készülj-csillant fel hangomban a játékosság másik kezét is enyémbe véve, amire ő ismét elmosolyodva sóhajtott aprót szavaim hallatán.
-Nocsak, Dr. Cullen, csak nem készül valamire?-simította ekkor kezeit derekamra, mire én vállai fölött átnyúlva fontam össze ujjaimat nyaka mögött.
-Nem is akármire-emelkedtem lábujjhegyre, miközben hozzá hajolva lágy csókot hullajtottam mosolygó ajkaira.-Mondjuk, hogy ruhára nem lesz szükséged hozzá…
-Hm...vajon mi lehet az-sóhajtott aprót egy huncut mosollyal az arcán, amint lassan hátrálni kezdtünk a már csak pár lépésre lévő ügyeleti szoba irányába.-Mondanál még kicsit többet erről a dologról, hogy ki tudjam találni?
-Nos, hát…-álltam neki halkan kuncogva-, azt már elárultam, hogy nem lesz szükséged ruhára. De azt is elárulom, hogy...nekem sem.
-Kezdem már sejteni, miről van szó-simult hozzám szinte teljesen, amint az ügyeleti szoba ajtaja megálljt parancsolt hátrálásunknak.-De pontosíthatnál még kicsit?
-Talán-kuncogtam mosolyogva, amint még közelebb húzódva hozzá ismét lágy csókba forrasztottam össze ajkainkat, ám mielőtt elmerülhettünk volna azok szenvedélyes játékában, ajkaimat egy apró ásítás kényszerítette elválásra övétől, amire mindketten egy az előzőnél hangosabb kacagásban törtünk ki.-Te jó ég, sajnálom!-temettem arcomat kezeimbe még mindig kuncogva.-Imádom ahogy csókolsz, de ez...ez most nem fog menni-pillantottam fel még mindig kacagva nevető mosolyára-, annyira fáradt vagyok.
-Tudom, szívem-ölelt magához lágyan-, és hidd el, nincs ezzel semmi baj. Ha még fél perccel tovább állunk itt, én is ásítozni kezdtem volna, akármennyire is imádlak-hullajtott apró csókot homlokomra mosolyogva, amire az én arcomra is szélesebb mosoly húzódott.-Feküdjünk le és aludjunk. Én azt is imádom csinálni veled.
-Drága vagy-nyomtam apró puszit ajkaira.-Gyere, használjuk ki akkor ezt a pár órát-biccentettem az ajtó irányába, majd a kilincset lenyomva léptem be az álmot hozó sötétbe burkolt ügyeleti szobába. Fáradt szemeimnek kifejezetten jól esett ez a fénytelenség, így eszembe se jutott a villanykapcsolóhoz lépni, egyből az ágy felé vettem az irányt.-Istenem, de jó érzés-dőltem el az ágyon kuncogva, amire Carlisle is halkan nevetni kezdett.
-Kiérdemeltük-feküdt mellém az ágyon ő is, miközben gyengéden átkarolva lágyan hozzám simult.-Tudod...olyan rég volt már ilyen. Szinte már furcsa-pihentette meg állát vállamon, mire én a sötéthez lassan hozzászokó pillantásomat arcának sziluettjére emeltem.-Kíváncsi vagyok, mit mesél majd anya az éjszakájukról.
-Szerintem magával az alvással nem volt baj-válaszoltam némi gondolkodást követően.-Lilly jó alvó. De mire az alvásig eljutottak, na abban lehetett kihívás-tettem hozzá kuncogva, amire szerelmem is halkan nevetni kezdett.-Mindig menne.
-Olyan nagy már-sóhajtott aprót-, pár hónap és másfél éves... Mikor történt ez?
-Én sem tudom-mosolyodtam el ismét, amint elrévedve az ügyeleti szoba plafonjára pillantottam.-Emlékszel, mikor ugyanígy együtt ügyeltünk, csak még Lilly-vel a hasamban?
-Hogyne emlékeznék-mosolyogta, amint hasamon megpihenő kezemet lágyan övébe vette.-Csendes ügyelet volt, és már egészen jól látható pocakod volt akkor. Folyton azt figyeltük, mikor mozdul meg végre a kisasszony, mert már igen csak ideje volt, hogy mocorogni kezdjen odabenn.
-Az egyik kezed végig a hasamon volt, mint egy monitor-kuncogtam fel az emlék hatására, amire ő is ismét nevetni kezdett.-Aztán elaludtunk a nagy várakozás közepette és valamikor hajnali egy óra táján arra ébredtem, mintha...kis buborékok csiklandoznák belülről a hasamat-idéztem fel az érzést, melynek hatására néhány meghatott könnycsepp gyűlt szemeim sarkába.-Először abban sem voltam biztos, mit éreztem, aztán hirtelen elért a felismerés, és...szinte pánikolva ébresztettelek, hogy te is érezted-e.
-Jól meg is ijesztettél, azt hittem valami baj van-kuncogta közelebb bújva hozzám, amint lágyan megsimította ujjai közt tartott kezemet.-Aztán a kezemet odahelyezted a hasadra, és...én is megéreztem. Alig lehetett még érezni, de ott volt.
-És onnantól kezdve minden nap menetrend szerint jelentkezett este és hajnalban-pillantottam rá ismét másik kezemet is hasamon pihenő kézfejeink tetejére simítva, amire az ő arcára is egy újabb apró mosoly húzódott.-Meg persze a legváratlanabb pillanatokban, mint műtét közben.
-Vagy mikor megnevettettelek-tette hozzá még mosolyogva.-Ha nevettél, ő is mindig mozgolódni kezdett, mintha veled együtt nevetett volna.
-Bevallom, alig várom, hogy ismét átélhessük mindezt-sóhajtottam lelkes csillogással a hangomban.
-Én is-hullajtott válaszul apró csókot felé eső vállamra, miközben bal lábát finoman enyém köré kulcsolta.
-Tudod...-álltam neki mosolyogva-arra gondoltam, hogy mikor a Nexplanon implantátumom kihordási ideje lejár, én...nem tetetnék be újat-pillantottam rá némi komolysággal a hangomban.-Ez másfél év múlva lenne. Te mit gondolsz?
-Azt, hogy alig várom, hogy másfél év múlva ismét egy kis életet hozzunk a világra-hajolt hozzám egy gyengéd csókra, ám pár pillanattal később most az ő ajkait kényszerítette elválásra egy apró ásítás, amire mind a ketten ismét nevetésbe törtünk ki.-Sajnálom, szívem!-ölelt magához még mindig nevetve, amire én tovább kacagva nyomtam apró puszit mosolygó arcára.-Ez ma már tényleg nem megy nekünk.
-Azt javaslom, állítsunk be egy ébresztőt, és aludjunk-simítottam végig ujjaimat kissé kócos hajkoronájában.-Lassan már egy óránk sem marad rá.
-Támogatom ezt az ötletet-támaszkodott meg egyik alkarján, hogy az ágy mellett lévő szekrény felé nyúlva elemelje róla mobilját, ám amint kezébe véve azt a felvillanó kijelzőre pillantott, eddig mosolygó arcáról pillanatok alatt eltűnt az eddigi csillogás, helyét pedig valamilyen megfejthetetlen borússág vette át. Azonnal éreztem, hogy valami baj van.
-Mi az?-húzódzkodtam ülő pozícióban arckifejezése láttán, és éreztem amint a szívverésem egy pillanatra kihagy, majd nagyot döbbenve mellkasomban vágtázni kezd az agyamon átfutó megannyi vészforgatókönyv kiváltotta adrenalinkiáramlás hatására.-Mi történt?
-Nem tudom-válaszolta némi bizonytalansággal hangjában.-Anya hatszor hívott, de nem...nem tudom nem véletlen volt-e.
-Mutasd!-nyújtottam felé kezemet, mire ő levéve a töltőről kinyújtott tenyerembe helyezte mobiltelefonját. A hívások közti idő és a hívások ideje alapján azonnal sejtettem, hogy ezek nem véletlen hívások.-Ez nem véletlen. Az első kettő közt kevés idő telt el, de utána óránként hívott egészen hajnali kettőig. Ezt nem lehet véletlenül csinálni-csillant meg hangomban az aggodalom, amint gondolataim ismét kavarogni kezdtek. Történt valami Lilly-vel? Velük történt baj? Valaki megsérült? Bármiről is legyen szó, jelzi komolyságát, hogy Lilian még hajnali kettőkor is megpróbálta elérni Carlisle-t.-Lehet engem is hívott, mindjárt megnézem…
-Visszahívom addig-nyomta be a hívó gombot telefonja képernyőjén, amint én az ágyból kimászva a villanyhoz léptem, hogy megkereshessem a táskámban hagyott telefonomat.-Ki is hangosítom.
-Jövök én is-álltam fel sietve táskám mellől, miközben a kihangosítón át felhangzott a most igen csak feszélyező érzéssel eltöltő csengő hang.-Istenem, remélem, nem Lilly-vel történt valami…
-Mindjárt megtudjuk, miről van szó-pillantott rám nyugodtsággal a hangjában, ám szemeiben láttam, ő is legalább annyira aggódik mint én. Mindketten ugyan attól rettegtünk.
-Kisfiam-hangzott fel Lilian elcsukló hangja a telefonban, amiből mindketten azonnal tudtuk, hogy komoly dologról van szó-, de jó hogy visszahívtál.
-Anya, mi történt?-kérdezett rá Carlisle sietve aggodalommal a hangjában.-Lilly-vel van valami? Megsérült?
-Nem, Lilly jól van, alszik-válaszolta még mindig szipogva, amire szinte hallottam, ahogy mindkettőnk szívéről egy nagyobb szikla hullott alább.-De Jasper….Jasper…
-Mi van Jasperrel?-csillant fel hangomban az aggodalom ismét, amint megemlítette a szerelmem szinte már fiunkként szeretett unokaöccsének nevét.
-Tegnap kellett volna hazahozza James-állt neki Lilian, és hangjából érezni lehetett, mennyire nagyon küzd könnyei ellen.-Ki is mentünk érte Lilly-vel a reptérre, de...hiába vártunk-csuklott el a hangja a mondat végén, mire éreztem, amint az én torkom is összeszorul.-Próbáltul elérni James-t is telefonon, de nem veszi fel.
-Nyugodj meg, anya-szólalt meg mellettem szerelmem nyugtatóan.-Biztos, hogy nem csak lekésték az utolsó járatot?
-Gondoltunk rá mi is, de akkor miért nem válaszol a hívásainkra?-vette vissza a szót Lilian még mindig zaklatottan.-Jaj, kisfiam, annyira félek, hogy bekövetkezett az, amitől már évek óta rettegtünk. Hogy egyszer majd nem hozza vissza-vékonyodott el a hangja, amint nem tudván tovább visszatartani könnyeit, halk sírásba kezdett-, és mi nem tehetünk semmit, mert ő a törvényes gyámja.
-Mindjárt felhívom én is James-t, hátha nekem felveszi-állt neki ismét szerelmem elszántsággal a hangjában, amint a szekrényhez lépve egy tollat és egy cetlit vett a kezébe.- Szívem, addig beütnéd ezt a számot a telefonodba?-fordult hozzám a papírfecnivel, amire egy telefonszámot írt idő közben.-Ha nekem nem venné fel, megpróbáljuk a tiédről is, mert a te számodat nem ismeri.
-Rendben van-bólintottam, miközben sietve elkezdtem pötyögni a papíron lévő számsort a billentyűzetemen.
-Én most leteszlek, anya-vette vissza a kezébe a telefonját ismét Carlisle.-Utána azonnal hívom James-t, és kereslek, amint megtudok valamit.
-Jól van, kisfiam-szipogott aprót ismét Lilian.-Hátha neked sikerül.
-Hátha-sóhajtott aprót szerelmem némi kétkedéssel hangjában.-Pihenj le addig anya!
-Nem hiszem, hogy menni fog, de igyekszem-sóhajtott ő is kimerültséggel a hangjában.-Szeretlek titeket!
-Mi is szeretünk-mosolyogta Carlisle egy pillanatra rám, majd vissza a telefon felé pillantva, mire én egy megerősítő bólintás kíséretébe ismételtem el előbb elhangzott válaszát.-Szia, anya!
-Sziasztok!-köszönt el tőlünk ő is, mire mi a kimerültséggel nem törődve álltunk neki az előttünk álló feladatnak.
 
 

 
(Carlisle szemszöge)
 
 

 
-Nem veszi fel-tettem le méreggel festenyzett csalódottsággal telefonomat az ágy melletti szekrényre.-Ez az ember hihetetlen.
-Próbáljuk akkor meg az én telefonomról-nyomta be a hívás gombot Esme saját mobiljának kijelzőjén.
-Majd én-pillantottam rá kezemet felé nyújtva-Nem akarlak belekeverni a James-szel való viszályunkba.
-Már belekeveredtem-vette vissza a szót ekkor szerelmem egy tőle szokatlan haragos csillogással pillantásában, miközben csörgő telefonját tenyerembe helyezte.-Ez az ember nem érdemli meg Jaspert.
-Tudom-simítottam meg vállát nyugtatóan, miközben másik kezemmel fülemhez emeltem a még mindig kicsöngő telefont. Próbáltam megőrizni a hidegvéremet, ahogy az idő múlásával újabb és újabb csöngés hangzott fel eredménytelenül, és már azt hittem, ez a próbálkozás sem jár sikerrel, mikor egyik pillanatban egy régen hallott hang hangzott fel a vonal másik végén.
-James Landon, tessék!-szólt bele telefonjába, mire egyből tudtam, hogy nem egy lekésett repülőjáratról van szó.
-Itt pedig Carlisle Cullen -szólaltam meg én is, és hallottam hogy egy pillanatra megakad a légvétele nevem hallatán.-Mi van az unokaöcsémmel, James? A szüleim tegnap egész délután vártak rá a reptéren.
-Úgy érted, mi van a fiammal, nem igaz?-nevetett fel önérzetesen, mire erősen össze kellett szorítsam a fogsoromat, nehogy olyat mondjak, amit később megbánok.-Kérlek szépen, nagyszerűen van. Alszik.
-Miért nem hoztad haza, amikorra meg volt beszélve?-vágtam szavába kissé indulatosan.
-Haza?-kérdezett vissza tettetett meglepettséggel hangjában.-De hisz' itthon van. Az apja mellett, ahogy lennie kell.
-Még egyszer megkérdezem-vettem nagyobb levegőt nyugalmam megőrzése végett.-Miért nem hoztad haza az unokaöcsémet?
-Pontosan ezért-válaszolta nevetve.- Jasper az én fiam. Egy fiúnak az apja mellett a helye. Ezért úgy gondoltam...mostantól nálam él majd.
-Mit tudsz te arról, mi a jó neki-csattantam fel ismét, mire Esme nyugtatóan vállamra simította ujjait.-Az egész eddigi életéből alig vetted ki a részed, honnan tudnád, mi az, ami jó neki.
-Azt tudom, mi a jó nekem-válaszolta kihangsúlyozva a „nekem” szót, mire éreztem, ahogy a pulzusom egy még magasabb tempóra vált.-Nem szívesen adnám más kezébe a cég vezetését így...úgy érzem elég idős már ahhoz, hogy elkezdjem megtanítani mindarra, ami egy ekkora birodalom irányításához kell.
-És mi van, ha ő nem akarja ezt?-szegeztem hozzá a kérdést.-Csak hét éves, mégis hogy gondolod, hogy eldöntöd helyette, milyen életet éljen?
-Akarni fogja-válaszolta magabiztossággal hangjában.-Jól tudom, bármit megtenne, hogy a kedvemben járjon és szeretetet kapjon. És ha úgy tesz, ahogy én mondom, meg is fogja kapni.
-Te számító szemétláda-szisszentem fel nem bírván tovább magamban tartani indulatomat.-Ő csak egy kisfiú. Apára van szüksége, nem pedig egy olyan emberre, aki kihasználja a szeretetéhségét, hogy megkapja, amit akar.
-Te inkább foglalkozz a saját gyerekeddel, és ne az enyémmel, Cullen-váltott ő is indulatosabb hangnemre.-Ha jól hallottam, volt végre megint egy nő, aki hajlandó volt lefeküdni veled. Még mindig a bolondok a zsánereid?
-Ehhez meg aztán igazán semmi közöd, James-szisszentem fel ismét.-A lányomat és a feleségemet hagyjuk ki ebből.
-Akkor ezt megbeszéltük-vette vissza a szót.-Én békén hagylak téged, te pedig engem. Milyen egyszerű, nem igaz?
-Nem-válaszoltam indulataimmal küzdve.-Jasper a nővérem fia. Te sosem akartál az apja lenni, sosem érdekelt igazán, mi van vele. Lilly nevelte őt, nem te-szűrtem ki fogaim közt.- Mi vagyunk a családja és nem te.
-Jogilag márpedig én vagyok a családja-szakított félbe ismét.-Anyád és apád is jól tudja ezt, és te is jól tudod. Úgyhogy Jasper velem marad-jelentette ki gúnyos hanglejtéssel a hangjában, mire az izmaim azonnal megfeszültek. Ezt szerelmem is azonnal észrevette, így lágyan összekulcsolva ujjainkat állt neki újra és újra megsimítani hüvelykujjával kissé feszesebben szorító kézfejemet.-Nem mondhatom, hogy örültem a beszélgetésnek, Carlisle-sóhajtotta még mindig gúnnyal a hangjában.-Javaslom, hogy egy hamar ne ismételjük meg.
-Ne merészeld letenni…-álltam neki, ám mielőtt mondatom végére érhettem volna, James egy gombnyomással bontotta a köztünk lévő kapcsolatot. Szinte hallottam, amint a vér lüktet az ereimben a harag nyomán, amit ez az ember kiváltott belőlem.-Ez nem lehet igaz.
-Mit mondott?-pillantott rám Esme aggodalommal a hangjában, amint visszahelyeztem kezébe mobiltelefonját.
-Nem hozza vissza Jaspert-sóhajtottam csalódottan, amint egyik kezemmel kissé idegesen hajamba túrtam.-És sajnos jogilag ezt meg is teheti. Ő az apja.
-És mi ez ellen nem tehetünk semmit?-pillantott rám kérdőn szerelmem.-Nem kéne értesítsük a gyermekvédelmet?
-Ők sem tudnának mit tenni-válaszoltam meg a kérdést, ami már bennem is felvetődött.-Jasper nincs közvetlen veszélyben, James eddig sosem bántotta. Már ami a fizikai bántalmazást illeti.
-De Jasper nincs nála jó helyen-csuklott el a hangja, amint szemeibe néhány apró könnycsepp jelent meg a tehetetlenség érzés hatására.-Jasper boldog volt velünk, nálunk mindent megkapott, amire csak szüksége volt, én…
-Semmi baj, szívem-öleltem magamhoz vigasztalóan.-Nem hagyjuk annyiban a dolgot, ez az egy biztos-hullajottam apró csókot homlokára, miközben ő óvatosan letörölt néhány apró könnycseppet szemének sarkából.-Mindjárt visszahívom anyát, hogy megbeszéljem vele is, amiket James mondott, és felvetem, hogy holnap összeülhetnénk megbeszélni a dolgokat, hátha mégis létezik valamilyen jogi kiskapu, amit nem vettünk számításba, hogy visszakapjuk őt.
-Ez jó ötlet-pillantott rám ismét még mindig könnyektől csillogó, ám annál elszántabb  pillantással.-Gyere, vegyünk még egy kávét-indult el az ajtó irányába.-Nem hiszem, hogy lesz időnk aludni az elkövetkezendő huszonnégy órában…